САЩ са унищожили банката на ИДИЛ в Мосул

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРА
САЩ са унищожили банката на ИДИЛ в Мосул
Нападението срещу финансовия център „Ал-Захир“ е извършено още на 11 януари, но досега нямаше доказателства за пораженията от въздушните атаки

17 Януари 2016 23:44
0

принтирай

|

текст

Пентагонът за първи път публикува снимки от въздушното нападение срещу финансовия център на ИДИЛ в Мосул, извършено на 12 януари.

На черно-бели фотографии се вижда как две 900-кг бомби падат върху сградата на банката „Ал-Зихур“ на „Ислямска държава“, под развалините на които са били изгорени милиони долари. Новината бе съобщена най-напред от официалният представител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ кап. Бен Тисдейл. Но нямаше официално потвърждение. 

„Този обект се е използвал за съхранение на наличните пари, които са харчени за финансиране на терористичната дейност на групировката“, каза Тисдейл.

ТВ-компания CNN предаде, позовавайки се на американски военни, че върху финансовия център на ИД в Мосул са хвърлени две 900-килограмови бомби, които мигновено унищожили зданието“ и „дългосрочните последствия от тази операция може да се окажат много значителни“. 

„Ислямска държава“ също публикува снимки, на които се вижда разрушена сграда и горящи разпръснати пари, но не ставаше ясно от къде са тези кадри. 

Джихадистите финансират своите терористични операции и военни действия чрез контрабанда с петрол, рекет, отвличания и облагане с данъци на населението от окупираните територии в Сирия и Ирак.

Западната коалиция отдавна се опитва да удари финансите на терористите, определяйки това като една от основните цели на своите въздушни опериции. Не е ясно каква сума пари са били унищожени, но сред разузнавателни данни „става въпрос за милиони долари“ – между $2 млн.  и $10 млн.