Ракета на Space X изведе в орбита спътник на NASA

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

УСПЕХ, ГАРНИРАН С НЕУСПЕХ
Ракета на Space X изведе в орбита спътник на NASA
Собственикът на частната космическа агенция Елън Мъск публикува снимка от аварийното падане на първата степен на Falcon 9

18 Януари 2016 08:53
0

принтирай

|

текст

Сателитът на NASA Jason 3 с френско участие за наблюдение на океаните бе изведен в неделя в орбита от ракетата Falcon 9 на компанията „SpaceX“.

Първата степен на ракетата обаче не бе запазена.

Спътникът вече е готов да започне работа, съобщи представител на американската космическа агенция. Jason 3 е предназначен за наблюдение на повърхността на световния океан за нуждите на учени от САЩ и ЕС. Очаква се, че той ще може да се използва за по-добро предсказване на природни бедствия, да се наблюдава по-детайлно миграцията на животинските популации, както и да се прави оценка на последиците от изменението на климата на Земята.

Първите сателити от серията Jason 1 и Jason 2 бяха изведени в орбита през 2001 г. и 2008. Jason 1 спря да работи през 2013 г., а Jason 2 все още продължава службата си .

След старта, компанията SpaceX отново опита контролирано спускане на първата степен на ракетата на гигантска плаваща платформа в Тихия океан, но операцията не успя. Лично президентът Елън Мъск сподели в „Туитър”: „Поне този път парчетата са по-големи”. „Определено кацането на плаващо съоръжение е по-трудно“, посочи още Елън Мъск. 

 

 

 

Според него, „това е като да се сравнява кацане на самолетоносач и на земята: много по-малко пространство“. Представители на компанията преди старта отбелязаха, че вълните на мястото, където беше платформата, са доста големи.|

Според Мъск скоростта, с която първата степен се е спуснала е отговаряла на изискванията.Повторна употреба на първата степен на ракетата ще позволи на „Спейс екс” да намали разходите за стартиране и ще й помогне в борбата с конкурентите. В края на ноември миналата година подобна операция извърши успешно друга американска частна компания – Blue Origin.