Хилъри намеква за промяна в политиката към Русия | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Хилари Клинтън се показа на американците като най-добре въоръжения кандидат, способен да наследи Барак Обама. По време на телевизионен дебат тя трябваше да отблъсква многобройните атаки отляво на бойния Барни Сандърс.

Това бе последният път, в който кандидатите на демократите излязоха на една и съща сцена преди първичните избори (на 1 февруари в Айова, след това на 9 февруари в Ню Хемпшир).

Сенаторът от Върмонт изпреварва бившия държавен секретар в тези два щата, сочат проучвания на общественото мнение от миналата седмица, въпреки че Клинтън запазва предимството си на национално ниво.

Възходът на Барни Сандърс изненада лагера на Клинтън след благоприятната есен и сложи край на относителната дружелюбност между двамата кандидати.
Стратегията на Хилари Клинтън е да се представя като кандидат, най-способен да управлява тази поляризирана страна.

По същество тя отпраща Барни Сандърс на стъпалото на идеалистите неофити в момент, в който републиканците са изключително агресивни и искат да отменят постигнатото за години в здравеопазването, узаконяването на миграцията, околната среда и правото на аборт.

Имаме нужда от президент, който да знае всички аспекти на работата. Аз разбирам докъде стига най-трудната работа на света, аз съм готова и да се справя с нея“, заяви Хилари Клинтън.

Това бе последният дебат на демократите преди първичните избори на 1 февруари
–––––––––––––––

Кандидат-президентът на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън смята, че е възможно ново „презареждане“ в отношенията между Вашингтон и Москва, 

„Всичко зависи от това, какво ще получим. Мога да ви кажа какво получихме при администрацията на Барак Обама – получихме нов договор по съкращаване на ядрените оръжия, получихме споразумение за доставка на боеприпаси за нашите войски в Афганистан през територията на Русия. Имаше и други важни споразумения. В дипломацията винаги е важно да се съобразяваш с интересите на другата страна и при това да разбереш можеш ни да придвижиш напред собствените си интереси“, заяви Клинтън.

Демократката тихо изтласка встрани идеята на 74-годишния сенатор за създаване на обществена и универсална здравна застраховка, изключвайки частниците от застрахователния пазар. Хилъри Клинтън заяви, че би било опасно „да се прави на парчета” известната с името на Обама реформа и да се започва отново дебат по чувствителната тема.

„Здравното осигуряване би трябвало да е право за всеки мъж, жена, дете”, отсече Барни Сандърс, като твъдеше, че е прегърнал визията на Франклин Рузвелт и Хари Труман, двамата демократи. Защо да харчим три пъти повече от британците, които имат универсално покритие, или 50% повече от французите. Но предлага много рязко вдигане на данъците, особено за много богатите. Клинтън критикува бюджетната безотговорност на този подход.

„Аз съм единственият кандидат, който обещава да не вдига данъците на средната класа”, повтаряше Клинтън.

Но именно амбициозната „политическа революция“ на Бърни Сандърс, който зарежда с енергия поддръжниците си, обещава „куража“ за противопоставяне на фармацевтичната индустрия и застрахователни компании
 

Хилари Клинтън и Бърни Сандърс – кой ще бъде изборът на демократите? 
––––––––––-

Сандърс осъжда „нагласената” икономическа система, манипулирана от Уолстрийт и от лобитата. Той осъжда и съглашателството на политиците с финансовия сектор, прицелвайки се в Хилари Клинтън и нейните нюйоркски мрежи. Преди 2015 г., тя правеше изказвания, платени от компании, сред които … инвестиционната банка „Голдман Сакс” (Goldman Sachs).

„Никога не са ми плащали за изказвания при „Голдман Сакс”, изтърси Бърни Сандърс, подкрепен от Мартин О’Мали, третият кандидат на дебатите, за да припомнят на Хилъри Клинтън срамежливостта й срещу банките.

За сенатора „истинският проблем, е че Конгресът принадлежи на силите на парите”.

Хилари понесе ударите. Тя припомни, че Барни Сандърс е гласувал за съдебен имунитет за оръжейните производители през 2005 г.
„Той гласува за (…) оръжейното лоби многократно”, припомни тя.

Кандидатите имат две седмици преди първия тест – предварителните избори в Айова. През 2008 година Хилари Клинтън се класира там трета след Барак Обама и сенатора Джон Едуардс.