СпейсЕкс изстреля успешно океанографски спътник!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Прекатурналата се ракета „Фолкън 9“ след опита за кацане върху плаваща платформа. Credit : Elon Musk Twitter

18 януари 2016 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Частната корпорация СпейсЕкс изстреля благополучно ракетата „Фолкън 9“ снощи в 20:42 ч. българско време. Ракетата изведе в космоса изкуствения спътник Jason-3 за мониторинг на земните океани. Мисията се координира съвместно от НОАА, НАСА, Френската космическа агенция и европейската метеорологична организация EUMETSAT.

СпейсЕкс се опита да проведе и кацане на отработена първа степен в океана. За съжаление, макар и ракетната степен да се приземила меко върху плаващата платформа, една от опорите не се е застопорила и това е довело до прекатурването й.

Напомням на читателите, че през месец ноември миналата година Блу Ориджин успя да извърши кацане на обработена ракета след суборбитален полет. През месец декември СпейсЕкс също успя да проведе кацане на първа степен на ракета, този път след орбитален полет. И двете кацания бяха проведени върху суша. Все още предстои да бъде извършено кацане върху плаваща платформа в океана.

„Определено е по-трудно да кацнеш върху кораб. То е подобно на кацането на самолет върху самолетоносач“, написа Елон Мъск в Туитър.“Но не това попречи на доброто кацане. Скоростта при спускането беше окей, но ключалката на опората не се заключи, затова ракетата се преобърна при кацането“.

Малшансът се е случил вероятно поради лошо време и натрупване на лед в механизма.

От СпейсЕкс първоначално възнамерявали да върнат ракетата на космодрума, а не в океана, но не получили разрешение. Стартът вчера бил проведен от площадката във Ванденберг, Калифорния, а не от Канаверал. Предният успешен полет, който приключи с кацане на ракетна степен на суша, беше проведен от Канаверал.

Трудностите при кацането на ракетата, разбира се, не са попречили на успешната мисия. Спътникът е изведен благополучно в орбита!

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/