2018 г. – Китайско кацане на обратната страна на Луната

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 18 Януари 2016

Посещения: 33

18 януари 2016 г. 10:30 ч. Китайският информационен сайт China daily потвърди, че през 2018 година Китай ще проведе кацане на обратната страна на Луната!
За осъществяването на мисията ще бъдат проведени две изстрелвания. Първо, през месец юни 2018 г. ще бъде изстрелян комуникационен спътник, който ще бъде изпратен в точката на Лагранж L2. Това ще позволи радиовръзката със спускаемия апарат, който ще бъде изстрелян няколко месеца по-късно.
Все още няма официална информация какви научни инструменти ще бъдат монтирани на спускаемия апарат. Дори не се знае дали ще е стационарен, или ще има и луноход с него.
През 60-те и 70-те години на миналия век СССР проведе кацания на Луната на роботизирани спускаеми апарати, луноходи и възвращаеми мисии. Американците пък проведоха пилотирани кацания в рамките на програма „Аполо“. Всички съветски и американски мисии обаче са приключвали с кацания на видимата страна на Луната. Все още никой не е провел кацане на обратната страна. Така че, ако мисията е успешна, това ще е голям престиж за Китай!

Автоматичната лунна станция на Китай „Чанг’e 3“, която кацна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Credit : Chinese Academy of Sciences

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by