Уредени мачове, корупция и черно тото в световния тенис | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Разследване на BBC и сайтът BuzzFeed разкрива гигантска корупция, уредени мачове и измами в световния тенис.

Разследващите журналисти от Саймън Кокс, Хайди Блейк и Джон Темплон попаднали на тайни документи, които разобличават гигантската конспирация. Те установили, че през последните 10 години 16 играчи от топ 50 постоянно са попадали във фокуса на Комисията за честна игра в тениса (Tennis Integrity Unit (TIU) заради съмнителни мачове.

Всички тези играчи, сред които дори има победители в „Големия шлем“ след това са получили разрешение да продължат да играят, въпреки че този орган се хвали с „безкомпромисната си позиция и нулева толерантност“ срещу неспортсменската игра“ .

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович първи си призна, че през 2007 година е получил предложение на стойност $200 000, за да загуби двубой от турнира в Санкт Петербург, Русия.

Сърбинът направо това разкритие, след като се появиха сериозни съмнения за уредени мачове на започналия днес турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън.
„Не се свързаха с мен директно. Свързаха се чрез хора, които по това време работиха в моя щаб. Естествено отхвърлихме предложението моментално. Имаше момче, което се опитваше да ме доближи, за да говори с мен, но аз не му позволих”, заяви Джокович.

„Почувствах се наистина ужасно, защото не искам да бъда свързван по никакъв начин с това. Някой би го нарекъл възможност, но за мен това е акт на неспортсменско поведение, на престъпление спрямо спорта. Не мога да подкрепям подобно нещо и то няма място в нито един спорт, особено в тениса”, допълни още световният номер 1.

Президентът на Асоциацията на професионалния тенис (АПТ) Крис Кърмоуд  естествено е отхвърлил всички обвинения за уредени мачове.  Но BBC и BuzzFeed  разполагат със секретни документи, които са им били предоставени от анонимен източник вътре от АПТ. От тях става ясно, че  през 2007 АТП е провела свое вътрешно разследване, чиято цел е била да установи дали са верни слуховете за уредени мачове и корупция с цел нерегламентирани печални от „черно тото“.

Разследването установило, че хазартни фирми от Русия, Северна Италия и Сицилия заложили сериозни суми на мачове, за които имало съмнения, че са уредени – като три от тях били от най-големия тенис — турнир „Уимбълдън“.

Разследването било разширено и обхванало 28 състезатели, които трябвало да бъдат проверени, но след това внезапно тези казуси били засекретени и проверките са спрени.

Един от тези мачове е бил двубоят между Николай Давиденко и Мартин Аргуело, който отприщил серия от разследвания, стигнали дори до играчите от Топ 20. Впоследствие Давиденко и Аргуело били реабилитирани.

Един от участниците в разследването от 2007 – Марк Филипс – заявил, че са била идентифицирана група от 10 тенисисти, които редовно участвали в уредени мачове и били в основата на проблема. Той заяви за BBC, че досега никога не е говорил открито за резултатите от това разследване, което според думите е  събрало скандални факти, които могат да взривят световния тенис.

„Доказателствата ни наистина са много силни. Имаме шанс да реагираме и да ликвидираме още в зародиш този уродлив проблем“  – казва Марк Филипс

През 2009 бил въведен нов анти корупционен правилник, който реално прикрил корупцията и не позволявал вече извършените корупционни нарушения да бъдат разследвани докрай.

В разследването на BBC и BuzzFeed не се посочват конкретни имена, участвали в тези измами, тъй като без достъп до техните лични файлове е невъзможно да се установи дали те реално са участвали в уреждането на тези мачове.

Но са установени множество случаи, при които отделни играчи са били атакувани с оферти по време на големи турнири да загубят срещу възнаграждения до $50 000.