Гърция: Турция пропуска нарочно бежанци към ЕС :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

„Имам сериозни опасения, че турските трафиканти на хора получават подкрепа от турските власти. Най-вече пристанищните институции се преструват, че около тях не се случва нищо”, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос в понеделник часове преди срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, пише 24 часа. Той посочи, че гръцката държава има доказателства за това и ще ги представи.

 

Освен кризата с бежанците президентът на Гърция обсъди с Меркел и с президента Гаук и развитието по гръцките финансови проблеми. Гърция е една от страните, на които Германия възлага големи надежди за разрешаавне на проблема с бежанците. Това не може да стане обаче без съдействието на Турция посочи Павлопулос. Турция играе голяма роля и в плановете на канцлера Меркел за справяне със ситуацията. Анкара вече получи обещанието, че турските граждани ще могат да пътуват без визи в ЕС в замяна на затягане на контрола пограниците. Освен това страната ще получи 3 милиарда евро помок.

 

Гърция ще плати своята част от тази сума обаче едва тогава, когато Турция намали броят н апреминаващите към Гърция бежанци, заяви Павлопулос. Според него Туриця досега не е изпълнила совите ангажименти. Гръцкият президент похвали бежанската политика на Ангела Меркел и я нарече изключително смела. „Политическата цена за решенията й ще е висока, но Меркел даде на Европа и света много. Историята ще го докаже”, заяви той.

 

Междувременно от вчера в Берлин започна експерименталното въвеждане на лични карти за бежанци. В документа ще им апръстови отпечатъци и всички данни на новодошлите, за да се преодтврати така злоупотребата с помощи и липсата на информаиця за тях в инситтуциите.