Уикенд в Пролом баня (Луковска баня) – Бамби М Тур

1
Добави коментар
vipsofia
vipsofia

Задължително до 2 дни след заплащане на ваучер изпратете на е-майла на Туристическата агенция ([email protected]) резервацията за желаната от вас дата със следната информация: трите имена и ЕГН на пътуващите, кода на ваучера, град на отпътуване, телефон за обратна връзка и желаните дати за екскурзията! При неизпълнение на условието, ваучерът се счита за невалиден!

„Пролом Баня“ се намира в южната част на Сърбия, в гористите падини на планината Радан.
Преди всичко е известна по природната вода Пролом, която принадлежи към рятката група минерални води с високи балнеологични качества.
Луковска Баня“ се намира в южната част на Сърбия, на източните падини на планината Копаоник. Въпреки че се намира на 681м надморска височина, което я прави най-високата баня в Сърбия, тя е обкръжена от върхове с над 1000 метра, така че има приятен умерен климат.
Луковска Баня е характерна с изобилието на извори с минерална вода, с девствената природа на гористата планина Копаоник и кристално чист въздух. По броя на изворите с минерална вода с различен състав и температура и тяхното изобилие (повече от 100 л/с) тя спада към най-богатите в страната.

ДАТА: 13-14.02.2016г. ; 05-06.03.2016г.

Цената е за един човек и включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус

Една нощувка със закуска в х-л „Радан“  в Пролом баня/х-л „Копаоник“ или Хотел Йелак в Луковска баня

Една вечеря в ресторанта на хотела с жива музика и богато меню

Посещение на Дяволския град

Посещение на църквата „Лазарице“

Пешеходна разходка в Ниш

Ползване на басейн с лековита Пролом вода, джакузи, парна баня, сауна, лечебна стая с алпийска сол ( солна стая) , термална стая, фитнес зала, спортни терени в хотела.

Екскурзоводско обслужване

Цената не включва  /заплащат се 7 дни преди датата на отпътуване/: 

Медицинска застраховка – 4 лв.

Входна такса за Дяволския град (350 RSD)

Входни такси и билети за музеи, обекти и прояви, посещавани по желание

1 Ден:
Отпътуване от ст. „Васил Левски“ в 07.00 часа по маршрут София – Калотина – Пролом баня.
Посещение на Суковски манастир.Важен духовен център, възобновен наскоро от монашеско братство в духа на атонските традиции, комплексът е прочут в цяла Сърбия с произвеждания тук тамян, както и със сирене, ликьори, ракии и различни традиционни продукти.
Отпътуване за Пролом баня един от най-популярните СПА курорти в Сърбия.
Лечебните свойства на минералните води са известни още от древните римляни. Настаняване в хотел 3*.
Обяд.
След обяд по желание двучасова пешеходна разходка с местен екскурзовод до дървената църква Лазарица. Вярва се, че част от войниците от армията на княз Лазар са се молили в тази църква преди битката на Косово поле.
Завръщане в хотела.
Свободно време с възможност за ползване на басейна на хотела.
Вечеря.
Нощувка.
2 Ден:
Закуска.
След закуска при подходящи метеорологични условия възможност за посещение на Дяволския град – природен феномен, представляващ комплекс от скални пирамиди по южните склонове на планината Радан, разположени на вододела между две клисури (Дяволска и Пъклена). 200 уникални пирамиди – кули, високи от 2 до 15 м. Мистерията на скалните фигури, изваяни от природните стихии, дава името на уникалното място Дяволския град.
Отпътуване за Ниш.
Посещение на „Челе кула” или т.нар. кула на черепите, паметник от първото сръбско въстание.
Свободно време за разходка в центъра на града, където има множество кафенета и магазини за сувенири.
Отпътуване за България.
Пристигане в София късно вечерта.

Природната Пролом вода принадлежи към много редките води с балнеологични стнойности, които дават възможност за много широки възможности. Това е природна минерална вода с ниско съдържание на разтворими минерали и се характеризира с:
ОЛИГОМИНЕРАЛНОСТ – много минерали в малки количества. Пролом водата има сух остатък от 144 мг/л, така че принадлежи към групата олигоминерални, тъй като сухият остатък е по-малък от 1 г/л.
АЛКАЛНОСТ – Пролом водата принадлежи към високо алкалните, тъй като рН при извора се движи от 8,5 до 9. Благодарение на високата алкалност, Пролом водата има следните свойства:
– увеличава диурезията и намалява киселостта на урината, така че благотворно влияе при бъбречни заболявания, по-специално при пясък и камъни (оксалати и урати) и при всички други болести на бъбреците, където намираме киселата реакция на урината;
– След като се внесе в организма Пролом водата намалява киселините в стомашния сок, като по този начин благоприятно влияе върху болните храносмилателни органи;
– Увеличава алкалния резерв в кръвта, поддържа нейния рН стойност върху здравото алкално ниво, което е необходимо за процеса на дишане и изхранване на клетките. Това е от специално значение за болните от диабет, тъй като се намалява опасността от ацидоза.
ХИПОТЕРМАЛНОСТ – температурата на Пролом водата при изовара е 26-31,5°C.
Тези характеристики дават възможност Пролом водата да се използва и като здравословна питейна вода, която дава жизненост и сила и не обременява организма.
Институтът за реабилитация в Белград е извършил пълен физико-химически анализ на водата и е дал мнение за нейните терапевтични свойства, а редовните анализи се извършват в местната лаборатория във фабриката за бутилиране на Пролом вода (всекидневно) и в Института за обществено здраве в град Ниш (месечно).