Здрaвословни и интересни рецепти с кисело зеле

1
Добави коментар
biomall
biomall

Киселото зеле се среща най-често в източноевропейската и азиатската кухня и присъства в традиционни рецепти от тези географски региони. То е често срещана съставка в нашата зимна кухня. Полезно ли е то и с какво? Противно на някои схващания киселото зеле е богат източник на витамини и минерали. Витамини C, B12 и А се намират в тази традиционна за нашите земи храна, а от минералите –  калций, фосфор, калий и натрий. То дава енергия, ускорява метаболизма и подобрява кръвообращението. Също така съдържа фибри, което го прави добра съставка и за здравословни рецепти.

Няколко интересни рецепти:

Кисело зеле с шунка или пилешко филе

Традиционната рецепта използва бекон и наденица за допълнение към киселото зеле. Но, тъй като те са доста мазни, може да ги заменим с шунка или пилешко филе.

Необходими продукти:

700 г. нарязано кисело зеле
600 г. шунка или пилешко филе по желание
2 глави лук
1 люта чушка
3 с.л. зехтин
1 дафинов лист
Черен пипер и сол
1 чаша бяло вино

Шунката / пилешкото филе се нарязват на едро. Сотират се за кратко в нагрятия зехтин (зехтинът трябва да бъде подходящ за термична обработка), свалят се от котлона и се оставят настрана. В същата мазнина, за да се придаде вкуса, се сотират леко и останалите съставки – зелето, лука, лютата чушка, дафиновия лист и подправките на вкус. Покриват се и за 15 минути се задушават, като в този момент се добавя чашата бяло вино. След като всички съставки са задушени, се свалят от огъня и се поставят в тавичка, а отгоре шунката/пилешкото филе. Запичат се за около 15 минути в загрята на 180 градуса. Ястието се сервира топло.

Баница от домашни кори с кисело зеле

Необходими продукти

500 г. брашно
500 г. кисело зеле
100 г. маслини
1 глава праз
100 г. гъби
200 г. масло
1ч.л. сол
1 с.л. ябълков оцет
Брашно за разточване
Червен пипер

Приготвяне на корите: В голяма купа се смесват брашното, 250 мл вода, солта, и една супена лъжица разтворено масло. Сместа се разбърква до хомогенност и се оставя да почине 30 минути, покрита с фолио. След изтичане на трийсетте минути, тестото се разделя на 5 равни части и се разточва до тънка кора.

Приготвяне на сместта: Зелето, маслините, празът, гъбите се нарязват на ситно и се смесват. Добавят се подправки на вкус – червен и черен пипер.

Всяка приготвена кора се поръсва със сместа и се навива на стегнато руло. Така се приготвя всяка кора, поставя се в тава като вита баница. На края баницата се поръсва с останалото разтопено масло. Пече се 30 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Супа с кисело зеле, гъби и пилешко филе

Необходими продукти:

500 г. нарязано кисело зеле
4 средно големи картофа
200 грама пилешко филе
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин, 2 дафинови листа
1с.л. нарязан магданоз
½ ч. л. кимион на зърна
Сол и черен пипер на вкус

Лукът се нарязва на ситно се сотира в нагорещенития зехтин. Когато стана прозрачен, се добавят накълцаните чесън и кисело зеле. Налива се вода, като нивото й трябва да е 3-4см над нивото на продуктите и към сместта се прибавят подправките сол, черен пипер, кимион, дафинов лист. Готви се 20 минути на умерен огън, след което се добавят нарязаните на ситно картофи, пилешкото филе и се долива вода. Щом картофите омекнат, се поръсва с магданоз и се поднася.

Салата от кисело зеле

500 г. кисело зеле
1 глава целина
1 зелена чушка
1 глава лук
150 грама захар, 80 мл. ябълков оцет, 80 мл. зехтин

Зелето се отцежда от водата и се нарязва на ситно. Нарязват се също целината, чушката, лука и се смесват със зелето. Приготвя се дресинг от останалите продукти: захар, зехтин, ябълков оцет. Смесените продукти се загряват докато захарта се стопи, овкусява със сол и черен пипер и се оставя да се охлади. Салатата се подправя с дресинга и се поднася.

При приготвянето на кисело зеле основно правило е да се внимава с количеството добавена сол, тъй като е доста солено.

Приготвяне на кисело зеле

Приготвянето на киселото зеле е географски обособено. В Западна Европа то се нарязва на дребно, а в Източна – зелките се поставят цели в качета. В първия случай то е по-сладко и има вкус на мариновано. Докато балканският вкус изисква зелето да е трърдо, кисело, солено и хрупкаво.

По традиционна българска рецепта киселото зеле се приготвя като от зелките се отстраняват външните листа и кочана. Вдълбнатините, които се образуват се пълнят със сол. Зелките се подреждат възможно най-плътно в подходящ съд. Още сол се разтваря в топла вода и зелето се залива. По желание във водата може да се добави хрян или глава цвекло за цвят. На края зелето се затиска с камък, а съдът, в който се прави зелето е добре да има долен отвор. Така нареченото „претакане” е всъщност сменяне на течността, в която зелето ферментира периодично.