Утре започват първите ракетни тестове на Восточний!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Така изглежда новото космическо градче на Русия, където ще живеят работещите по космодрума Восточний. На 15-ти януари Роскосмос оповести, че в квартала „Звездно градче“ на град Циолковски вече са се настанили първите жители. Credit : Roscosmos

18 януари 2016 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин оповести в официалния си Туитър канал, че утре, на 19 януари, ракетата „Союз 2“ ще бъде извадена от вагоните, в които се съхраняваше досега, и ще започнат процедурите по нейното сглобяване и предполетни тестове. В сряда прогресът по работата ще бъде показан в ефир!

Напомням на читателите, че строежът на космодрума Восточний в Амурска област е най-приоритетният космически проект на Русия в днешно време. След разпадането на СССР основният космодрум Байконур остана на територията на Казахстан. Фактът, че руснаците трябва да се съобразяват с чужда държава за изстрелванията си, не се харесва на настоящите власти и Русия цели да построи колкото се възможно по-бързо космодрум на собствената си територия. Първото изстрелване трябваше да бъде проведено до края на 2015 година, но беше отложено за пролетта на 2016 година.

Счита се, че ще бъде направено всичко възможно, за да може първата ракета „Союз 2“ да излети от новия космодрум в дните около 12 април – когато Русия чества Деня на космонавтиката.

Първите пускове от Восточний ще са безпилотни. Но след 2023 година от Восточний ще трябва да започнат и пилотираните полети на новия кораб, който Русия понастоящем разработва. Независимо от слуховете, че неговото име ще бъде „Вектор“ или „Гагарин“, Роскосмос оповести, че ще се казва „Федерация“ (източник). Така се продължава политическата традиция – както корабът „Союз“ е кръстен на Съветския съюз, така и „Федерация“ е кръстен на Руска федерация. Хората в социалните мрежи приеха новото име изключително критично – че е дълго, неблагозвучно и може лесно да бъде съкратено на „Фед“ или нещо такова.

Същевременно Роскосмос оповести (източник), че първите жители на новия квартал „Звездно градче“ на град Циолковски вече са се заселили в два нови блока със 72 апартамента. Строежът на други две сгради ще завърши скоро. Ведомственият квартал, където ще живеят работещите по космодрума Восточний, разполага вече с ново шосе, градска автобусна линия, както и магазин за хранителни стоки. Все още продължава строежът на детската градина и административните сгради.

Подготовката за официалното въвеждане на космодрума в експлоатация продължава по план и стартът продължава да е насрочен за април, независмо че скандалите не стихват. Последните новини и в тази сфера не закъсняха – днес Интерфакс оповести, че главен инженер на космодрума е бил задържан при получаването на подкуп.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/