Форумът в Давос

5
Добави коментар
borsi
borsi

Световният икономически форум в Давос (World Economic Forum (WEF) (20-24 януари 2016 г.) е нараснал от сравнително малката сбирка на предприемачи и избрани политически лидери през 1970 г., когато е създаден от професор Клаус Шваб (с цел да запознае европейските бизнес лидери с някои практики при управлението на компаниите в САЩ), до нещо като Оскарите и Фестивала в Кан. 

С хиляди участници днес, от които не само изпълнителни директори, президенти на компании и световни политически лидери, а и актьори, природозащитници, общественици какво и да значи тази дума, псевдо-хуманисти като Боно от U2 (нещо като Евгени Минчев и неговия бал, но в голям мащаб), зелени-еколози и всякаква медийна масовка стремяща се да влезе в камерите, да се снима с големите и да влезе в новините. 

Навремето във форума, както и сега, освен икономически теми са обсъждани и политически. Резервациите за конференцията в Давос се правят понякога година по-рано. Кацането с джет не е проблем, но ако самолетът е по-голям и превозва повече от 24 пътници може и да има проблеми на митницата и с документите на пристигащите. Те се обработват от организация специално създадена за целта и гостите на конференцията не губят излишно време във формалности. Има проблем с паркирането на самолетите и резервации за това може да се правят и до година по-рано. Има опции за околни летища, но често и те са заети. Друг проблем или причина за изчакване може да е зареждането с гориво на самолетите, защото особено в последните дни на срещата се чака ред, в случай, че не е организирано по-рано. Има ограничена наличност на услугите за транспорт с хеликоптери по време на конференцията в Давос, така че исканията за тези услуги следва да се правят с месеци предварително. Исканията за резервации в хотелите в Давос се правят понякога и година по-рано, а за стаите често се плаща депозит. Може да възникнат проблеми и с транспорта на място, освен ако нямате предварителни заявки. От автомобили под наем, до таксита, всичко може да е заето дни наред. Всяко пътуване до Давос по това време изисква планиране с месеци, до една година по-рано. Заслуга на срещата в Давос е спирането на започващата война между Турция и Гърция по повод Кипър, но имам големи съмнения, че в днешно време събранието на светилата, е способно на подобен подвиг. Прекалено много камери, прекалено много шум, всеки ще иска да блесне пред масите, а пред много свидетели и под прожекторите разговорите винаги добиват друг обхват и тон, въпреки, че все още има и малки семинари и конфиденциални срещи. Въпреки резервите ми, форумът се използва за неформална среща на лидери на различни държави, враждуващи помежду си за разговори на неутрална територия. Както казва Радои Ралин “И да се нанавидиме, барем да се видиме!“. Дори така понякога нещата стават, а и жителите на Давос се радват на присъствието на толкова много хора, охрана и парите които вървят с тълпата. Темите за обсъждане обаче от година на година стават като, че все по-наивни и сякаш извадени от вестникарски заглавия и новините на БТВ. 

Може и да греша, но мисля, че на срещата на Bilderberg Club се говори малко по-сериозно и на по-значими теми. Тази година срещата на Bilderberg Group ще се проведе най-вероятно на 19 – 22 май, най-вероятно отново в САЩ, в малко градче във Вирджиния. Единствения скъп хотел в района е резервиран изцяло между тези дати… Дали?… Срещата на Bilderberg Club е само часове преди срещата на Г-7 в Япония на 26 – 27 май. Друго значимо събитие е годишната среща организирана от банка Allen & Company LLC, изцяло частно начинание, на което пък обществениците въобще нямат достъп.