Тед Кочев – едно успяло българско име в Холивуд

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв“ представя своя ретроспектива на юбилейния 20-и София филм фест през март

Тед Кочев е лауреатът за 2016 г. на Наградата на София за своя принос към света на киноизкуството, съобщиха от София филм фест. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв“ представя своя ретроспектива в столицата ни през март като специален подарък на „Джеймисън“ за 20-годишнината на фестивала.

Режисьорът с български корени, едно от големите имена в Холивуд, е носител на „Златна мечка“ от Берлинале, двукратен участник в конкурсната програма на кинофестивала в Кан.

Роден е на 7 април 1931 г. в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат наша народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи“, спомня си Тед Кочев.

Той завършва английска литература в университета на Торонто, а на 24 години влиза в телевизията и става най-младият режисьор в канадската Си Би Ес. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания. 

С британската продукция Two Gentelmen Sharing (1969) участва на кинофестивала във Венеция, а Wake in Fright / Outback от 1971 г., с който се състезава в Кан, и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми.

Освен него, пред фестивалната публика в София ще бъде прожектиран и отличеният със „Златна мечка“ The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974), който получава и номинация „Оскар“ за адаптиран сценарий.

От този период е и Billy Two Hats (1974) – уестърн с участието на Грегъри Пек, Деси Арнас, Джак Уордън, Дейвид Хъдълстън. Who Is Killing the Great Chefs of Europe? (1978) пък събира цяла плеяда звезди като велики майстор-готвачи.

Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес – специалист по омарите, Джордж Сийгъл изпълнява ролята на магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е прочут парижки готвач.

Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие. Дали убиецът не е Гранвилие (Жан Рошфор) – кулинар, изключен от списъка с най-добрите европейски виртуози в кухнята? Главен герой в този сюжет, напомнящ роман на Агата Кристи, е Макс – критик на заведения за хранене, в когото се превъплъщава Робърт Морли.

Големият успех на Тед Кочев обаче тепърва предстои. Сред най-касовите му филми са комедията „Уикендът на Бърни“ (1989) и екшънът от 1982 г. „Първа кръв“ (известен като „Рамбо“) със Силвестър Сталоун, който се превръща в една от емблематичните роли на актьора.

Във военния екшън Uncommon Valor (1983) той снима в главната роля Джийн Хекман, чийто герой – полковник Джейсън Роудс, повече от 10 години се опитва да открие сина си, обявен за изчезал по време на акция във Виетнам. След неуспешни опити да получи информация от правителството, Роудс решава да вземе нещата в свои ръце… Във филма участват още Робърт Стак, Патрик Суейзи, Реб Браун, Рандал Текс Коб.

Най-новият проект, по който Тед Кочев работи, е късометражният филм Fearless. Негов сценарист и режисьор е дъщеря му Александра Кочев. Въпреки мащабната си филмография, която включва и няколко епизода от сериала „Закон и ред: Специални разследвания“, 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта.

„Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 години имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия“, споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки в Лос Анджелис преди няколко месеца, когато представят българската кандидатура за „Оскар“ – „Съдилището“.

Кочев непрестанно се интересува за случващото се у нас и гостуването му на 20-ия международен СФФ, осъществено с подкрепата на ирландското уиски „Джеймисън“, е неговата втора визита в България.

Източник: София филм фест