До 2019 г. София ще има нови 12 километра метро

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

До 2019 г. метрото стига до „Овча купел“, „Красно село“, „Стрелбище“, „Бели брези“, „Хаджи Димитър“, „Левски“. Това ще стане възможно заради изграждането на третата линия на метрото с първите 7 км и 7 метростанции от него, което започва от утре.

На специална пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова разясни какво предстои от тук нататък, къде ще бъдат нови станции и кога се очаква да бъдат пуснати в експлоатация.

Тази година ще започнат два от етапите за строителство на третата линия на метрото – Етап 1 и Етап 2 с обща дължина 12 км и 12 метростанции. Те са обособени в общ проект включен за финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) на програмния период 2014-2020г с местно съфинансиране. Предвид различните условия на строителство и приложимите методи на изграждане тяхното строителство е с различна продължителност.

Предвидено е строителството на Етап 1 да започне през януари, а Етап 2-в края на 2016г. и да завърши едновременно в средата на 2019г. Заедно с тези етапи ще се изгради депо за обслужване на влаковете и ще се доставят 20 метровлака с опция за автоматично управление на движението и на системи за управление свързани със спецификата на влаковете.

Фандъкова поясни, че от утре започва строителството на нови 7 метростанции, които са част от първия етап на строителството на третия лъч на метрото. Първият етап включва 8 метростанции, 8-та, обаче се търгува и затова от утре започва строителството на останалите 7. Малък градски театър „Зад канала“, Орлов мост, на Попа, НДК, ул. „Георги Софийски“, бул. „България“ и Красно село.

„След три години и половина София със сигурност ще има нови 12 километра метро, които ще свързват районите на София, Горна Баня, Овча купел, Централна градска част с „Хаджи Димитър. Общо 500 000 хиляди души ще се възползват от най-удобния и най-екологичен градски транспорт. Този проект е много важен и е свързан със зелената политика на общината, като с откриването му ще се спестяват около 90 000 тона вредни емисии”, обясни Фандъкова и подчерта, че вече има осигурено финансиране. За тази година 20 милиона лева са заложени за финансиране на метрото.

Столичният кмет призна, че при започването на строителството на третата линия на метрото ще има затруднения в трафика за столичани, но за сметка на това, ефектът от първите две линии на метрото се виждат, като 350 000 души дневно ги ползват. Тя съобщи, че през юли предстои и пускането на новата метростанция на ул. „Сребърна” и предстои още 25 000 души да се качат на метрото.

Стана ясно, че строителството на новата метростанция на бул. „България” и бул. „Ив. Евст. Гешов” няма да започне да се строи поне до лятото, докато не започне изграждане на самите линии, защото това е едно от най-тежките кръстовища в столицата. Въпреки това, Фандъкова се зарече, че метрото в София не трябва да спира и общината прави всичко възможно за това.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че са осигурени 700 милиона лв. за строителството на новия лъч на метрото по ОП „Транспорт”. „Проектът за столичното метро е от челните проекти на държава, с които се гордеем с основание. Този програмен период на ОП „Транспорт” успя да намери баланс в разпределението, но ни се искаше да намерим дори повече пари за метрото. Вероятно в процес на развитие на оперативната програма ще могат да бъдат отпуснати още пари. „Имаме разписани и осигурени 700 милиона лева, с допълнителното съфинансиране, сумата ще бъде около 850 милиона лева”, добави Московски.