Ученик бе заподозрян в екстремизъм заради правописна грешка | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Една обикновена печатна грешка , допусната от 10-годишнен ученик от мюсюлманско семейство вдигна на крак полицията в град Акрингтън, графство Ланкашир – пише в Daily Mirror.

Момчето било отведено в полицията за разпит, след като написало в своето съчинение, че живее в „терористичен дом“ (terrorist house), допускайки печатна грешка, вместо да напише общински дом – „терасиран“ (terraced house).

Учителят изобщо не схванал грешката и веднага докладвал на директорката, а тя уведомила полицията, които веднага пристигнали на място. Те са длъжни да направят това в съответствие със Закона за сигурността и контра тероризма от 2015 (2015 Counter-Terrorism and Security Act), в който изрично е записано, че „учителите са длъжни да уведомяват властите за подозрителни прояви на терористично поведение“

„Терористичен“ или „терасиран“ дом? 

––––––––––––

След като момчето било разпитано, полицаите отишли и в дома му и проверили лаптопа му. Но след като не открили никакви следи от терористична дейност си тръгнали.

Семейството на момчето сега настоява за официално извинение от училището и от властите. Братовчедка на момчето разказала пред в. Mirror, че първоначално родителите помислили, че става въпрос за някаква шега. Но момчето преживяло случката много болезнено и се наложило дори да потърсят специализирана помощ.

“Нещо такова е възможно да се случи на да речем 30-годишен мъж. Но да се случи на малко момче – това е абсурд“ – казала тя. „Ако учителят е трябвало да прояви бдителност и да се чувства загрижен, той би трябвало да се тревожи за правописа на ученика“.

Тя споделила, че момчето сега преживява стрес и не сме е да пише, използвайки въображението си. Страхува се да пише това, което си мисли, а само предварително написан текст. При това учителят на момчето е знаел за проблемите с правописа.

Инцидентът е станал още на 7 декември, но едва сега става известен, след като роднините потърсили вестника за съдействие.

Вестник The Guardian пояснява, че приетата през 2015 г. нова антитерористична стратегия задължава местните власти, както и органите на властта в училища, затвори, пансиони да информират полицията за потенциални заплахи от екстремизъм и разпространение на радикални религиозни учения. В съответствие с този закон от януари до октомври 2015 са били проверени и разпитани 1355 непълнолетни англичани.