Идеи за разходка в Банско Ново

1
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

Банско е любим курорт на много български и чужди туристи. Ски спортовете не са единственото забавление там. Ето няколко интересни забележителности, които ще обогатят познанията ви за историята на този край и ще разнообразят почивката ви.

Музеят „Никола Вапцаров” е открит през 1952 г, с което е отбелязано зараждането на музейното дело в Банско. В къщата е показан жизнения път Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.) от ранното му детството до смъртта. Заедно с нея туристите могат да посетят и „Дом на изкуствата”, където се организират изложби, a на втория етаж е настанена постоянна изложба- базар, предлагаща уникални ръчно изработени сувенири и художествени произведения на изкуството.

Друг интересен обект е църквата „Св.Троица“. Тя е една от важните забележителности в Банско. Също така е един от паметниците на българската възрожденската архитектура. Тя е запазена в уникалния си вид. От времето, когато е построена тази църква е една от най- красивите в страната, а разположението й в Банско я прави една от най- често посещаваните в страната от туристи.

Следващата дестинация е историческият център „Св. Паисий Хилендарски”. Там можете да видите възстановката личната килия на Паисий в Хилендарския манастир и да усетите духа на мястото, където е написана „История славянобългарска”. Този център е изграден на мястото на опожарената през 1922 година родна къща на възрожденеца.

В Банско и региона ежегодно се провеждат интересни събития и фестивали, популярни в цялата страна и чужбина.

Независимо от времето, през което планирате почивката си в Банско, можете да вземете участие в ежегодно провежданите културни и спортни събития. През месец декември започват празниците по случай откриването на ски сезона, а през ноември се провежда Международния фестивал на планинарския филм. Коледните и новогодишните купони нямат край, а в началото на месец януари се провежда уникалния кукерски карнавал. Лятно време Банско е домакин на Джаз Фестивала и Банско Опера Фест, а през пролетта се провеждат Фолклорен фестивал и Празници на Банската традиция.

И накрая, изключително интересни са кулинарните изкушения в града. Единствени в Банско са механи, в които се приготвят традиционни бански специалитети. Сред традиционните ясния са: капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец, известни дори в чужбина.

Може да изберете някой от семейните хотели, които се предлагат в града: http://www.rooms.bg/semejni-hoteli-bansko.html