Защо изчезващите култури са важни?

1
Добави коментар
Svetsko
Svetsko

Книгата включва лекции на Дейвис от 2009 г., излъчени по Радио Канада. Първоначално Дейвис ни запознава с навигаторите от Полинезия, чиито предци заселват Тихия океан преди векове. Те и досега се ориентират по звездите и небето, без да ползват достиженията на съвременната наука.

Заедно с учения читателят посещава народите на Анакондата, населяващи Амазония, става свидетел на техните ритуали, проучва житейските им правила. В Андите пък се среща с наследниците на древните инки и тяхната необикновена връзка със земята. Уейд Дейвис ни превежда и през земите на Борнео и Непал, обяснява културите им, техните легенди и вярвания.

Наистина е необходимо да се осъзнаят уроците от тези пътешествия: уникалното интеркултурно наследство е вече застрашено от изчезване. Изглежда имаме последен шанс този всеобхватен архив от знание, опит и духовност да бъде запазен.

Уейд Дейвис е роден в Канада на 14 декември 1953 г., възпитаник e на Харвардския университет. Сфери на интересите му са антропологията, етноботаниката, кинематографията и фотографията. Автор е на бестселърите „Змията и дъгата“, „Светлина в края на света“, „Една река“, „Облачният леопард“. Книгите му са превеждани на множество езици, в това число на сръбски и японски. В момента Дейвис е изследовател в Националното географско дружество във Вашингтон, окръг Колумбия, и в северна Британска Колумбия. Дейвис изучава културите на народи от различни краища на света: Северна и Южна Америка, Източна Африка, Борнео, Тибет, Полинезия, Австралия. Негови съчинения и фотографии са публикувани в авторитетни издания като „Нюзуик“ и „Нашънъл Джиографик“. Определян е като един от изследователите на новото хилядолетие, съчетаващ таланта на учен с поетична страст да защитава културното многообразие.

Коментари

comments