Какво е Li-Fi и как работи?

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Какво е Li-Fi и как работи?

В основата на технологията Li-Fi стои именно видимата светлина, което учените отдавна изучават. Тази иновативна технология е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, който пред 2011г. показа как може да излъчи повече информация от традиционните мобилни клетки, но с помощта на LED светлина.

автор: Александра Валентинова

2016-01-21 16:16:00

2016-01-21 16:16:00

Най-новата безжична технология Li-Fi, усилено привлича вниманието на производителите на смартфони. Основната причина, технологията да стане толкова интересна за специалисти и производители, е че тя постига скорост за пренос на данни от 1 GB в секунда, което е 100 пъти по-бързо от средната скорост на безжичната Wi-Fi технология.

Учени от стартъпа Velmenni пък, показаха оборудвано с технологията устройство – Jugnu, което може да прехвърля данни с помощта на видима светлина. В основата на технологията Li-Fi стои именно видимата светлина, което учените отдавна изучават. Тази иновативна технология е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, който пред 2011г. показа как може да излъчи повече информация от традиционните мобилни клетки, но с помощта на LED светлина.

От тогава технологията все повече причлича вниманието на специалистите. Li-Fi има много и сериозни предимства пред всеизвестната Wi-Fi мрежа, но има и няколко основни недостатъка.

Първият недостатък на иновацията е, че ще предизвика силно „замърсяване” със светлина. Вторият, доста съществен недостатък е, че за разлика от Wi-Fi, новата технология няма да може да работи в условията на слънчева светлина и съответно няма да може да преминава през стени, поради невъзможността на светлината да прави това.