Видове алергии

1
Добави коментар
megasmart
megasmart

Алергиите могат да бъдат групирани по произхода на симптомите и биват:

 

– анафилаксия

– респираторни алергии – напр. алергичен ринит (вкл. сенна хрема и сезонните алергии към – кожни алергии

– уртикария, екзема, атопичен дерматит и контактен дерматит.

 

Според алергена, който провокира симптомите, алергиите се разделят на:

 

* хранителни алергии

*лекарствени алергии

*алергии към отровата на насекоми

* алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.)

 

ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ

Истинските хранителни алергии засягат само 1% от възрастното население, 8% от децата в предучилищна възраст и 2% от новородените и юношите. Хранителният интолеранс е различно състояние от хранителната алергия и доста по-чест.

 

Хранителните алергии се манифестират най-често със симптоми от гастроинтестиналния тракт – гадене, диария и абдоминална болка. Примери за хранителна нетолерантност са: непоносимостта към лактоза и чувствителността към кофеин. Тъй като хранителната нетолерантност не засяга имунната система, то тя не е потенциално живото-застрашаващо състояние като хранителната алергия. Хранителните алергии могат да доведат до анафилактичен шок.

 

Гастроенетритът и хранителното отравяне са друг вид реакция към храната, която понякога се бърка с хранителна алергия. Тези реакции се предизвикват от токсини или микроорганизми. Обикновено това са единични инциденти.

 

Най-честите причинители на хранителни алергии са: краве мляко (при новородени), яйца, житни продукти, фъстъци, соя, някои ядки, риба и мекотели (миди и др.). Симптомите на хранителната алергия се появяват няколко минути до част след приемането на алергена. Някои от тях са:

 

щипене и смъдене по устните
кожен сърбеж или обрив (най-често уртикария)
гадене и повръщане
диария

 

По-тежки симптоми са: задух с хрипове и свиркане, замаяност, припадъци, анафилаксия

 

Някои хранителни алергии изчезват с възрастта. Пример за това е алергията към краве мляко при новородени. Алергиите към фъстъци, риба и миди обикновено персистират цял живот. Всички деца с алергии, които прекарват значително време без родителски надзор, трябва да бъдат обучени кои храни трябва да се избягват и как да се действа при поява на симптоми.

 

ЛЕКАРСТВЕНИ АЛЕРГИИ

Всички странични лекарствени реакции са от особено значение, независимо дали става въпрос за алергична реакция или не. Въпреки това алергичните реакции към медикаменти могат да доведа то сериозна, живото-застрашаваща анафилаксия при следващо излагане. Някои видове лекарства са по-често свързани с развитието на анафилактичен шок. Това са: пеницилини, цефалоспорини и сяро-съдържащи медикаменти. Трябва да се направи разлика между алергията към лекарствата и някои странични ефекти, описвани често в листовките – например обрив или подуване на гърлото. Ако ви се случи да имате такъв страничен ефект, то той може да се наблюдава и при следващ прием, обаче страничните ефекти без алергични симптоми не ви правят поддатливи на анафилаския.

 

Когато вашият лекар ви попита за някакви проблеми, свързани с употребата на медикамент, бъдете изключително подробни в симптомите, които сте имали след приема на лекарството. Обрив, оток на гърлото, проблеми с дишането или преглъщането и анафилаксия са състояния, индикиращи лекарствена алергия.

 

АЛЕРГИИ КЪМ НАСЕКОМИ

Някои хора са алергични към отровата на някои насекоми. Отровата на пчели, оси и стършели може да предизвика анафилаксия, докато алергичните реакции при ухапване от комари например са по-леки.

 

Дори и хората, които не са алергични към отровата на насекомите, може да забележат обрив, подуване и зачервяване на мястото на ухапване. Подуването може да бъде драматично, особено ако е в областта на ръцете или лицето. Обширната локална реакция сама по себе си не е признак на алергична реакция, но може да означава, че сте имали експозиция на голямо количество отрова и че е вероятно при следващо ухапване да развиете алергична реакция. При алергични реакции могат да се наблюдават сърбеж и уртикария по цялото тяло. При симптоми на анафилаксия се налага намесата на спешна медицинска помощ – особено при наличие на оток на ларинкса, замаяност, затруднения в дишането.

 

Смъртните случаи след ухапване от насекомо са редки но въпреки това се случват. Продължителният оток и зачервяване в областта на ухапването може да са признаци на инфекция и трябва да бъдат изследвани от лекар. Инфекциите са по-болезнени отколкото сърбящи, често има загнояване около жилото; може да има и треска.

 

Ако се появят червени ивици около мястото на ухапване, е възможно да имате сериозна инфекция, разпространяваща се бързо, затова е нужно възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.

 

АЛЕРГИИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ ФАКТОРИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.

Това са алергии към полени, прах, пръст, животинска козина и др. Най-честите реакции към тези алергени са алергичният ринит, астмата и атопичният дерматит. Фактът, че тези алергии се причиняват от фактори на околната реда, говори сам по себе си за необходимостта за ограничаване на досега с тези фактори с цел ограничаване на симптомите.