Как да заредим организма си с витамин Д през зимата

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Специалистите са категорични, че през зимата е необходимо да повишим нивото на витамин Д в организма: целебните свойства на този полезен елемент са отдавна известни, а недостигът му в студеното време може да се отрази негативно върху здравето на зъбите и костите. В летните месеци нашето тяло само изработва витамин Д под въздействието на слънчевите лъчи. Достатъчно е да се разходим на слънце 15 – 20 минути и тялото ни се оказва заредено с този елемент, готово да работи пълноценно. Когато обаче не е лято, недостигът на витамин Д в организма оказва сериозно негативно въздействие. При отсъствието на лятното слънце можем да си помогнем с определени храни, богати на витамин Д. Спокойно може да ги включите в порциона си, още повече че те се откриват лесно в търговската мрежа и са здравословни.

Крилово масло В последно време е много разпространено в САЩ и Канада, където все повече клиенти търсят хранителни добавки на основата на криловото масло. За разлика от рибеното масло то почти няма мирис, леко се усвоява от стомаха и попълва запасите от витамин Д без неприятни усещания. Криловото масло топи натрупаните в сърцето и черния дроб мазнини в много по-голяма степен от омега-3 мазнините в рибеното масло. Една капсула от маслото, което може да се намери на таблетки, съдържа дневната норма на витамин Д, необходима на организма, а така също и полезната омега-3 киселина.

Яйца През зимата е препоръчително да се ядат яйца на закуска. Оказва се, че в яйчения жълтък се съдържа почти цялата дневна норма на витамин Д, а в яйцата от гъска – два пъти повече. Затова едно яйце на закуска през ден, например, ще ви дойде добре.

Сьомга и пъстърва Рибата, както е известно, е богат източник на витамин Д. Особено полезни през зимата са сьомгата и пъстървата, тъй като съдържат много омега-3 киселини, а също така фосфор и други полезни елементи. Да не говорим, че с червеникавата риба може да се измислят десетки рецепти, една от друга по-вкусни и питателни.

Обогатено мляко То е с добавка на витамин Д и употребата му гарантира на организма нужната норма от този елемент. При това млякото въобще не пречи на каквато и да е диета и може да се консумира през целия ден.

Свински ребърца Да, може и да сте изненадани. С право. Учените обаче са категорични: почитателите на печените свински ребърца приемат повече витамин Д, а през зимата това е препоръчително, особено ако ребърцата се гарнират с чаша червено вино. За феновете на футбола се препоръчва вместо да си препичат за мезе пилешки крилца, да заложат на свинското – така и мачът ще е „по-вкусен”.