Ти да видиш! Брадата на мъжа е като антибиотик!

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Брадите може да съдържат бактерии, от които да бъдат развити нов антибиотик, показва проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Според изследователи гладко избръснатата кожа е по-вероятно да съдържа бактерия, причиняваща инфекции и устойчива на антибиотици, в сравнение с брадата. Техните заключения са направени на базата на изследване на проби от 408 мъже болнични служители с и без брада. Данните показват, че гладко избръснатите мъже имат три пъти по-голям шанс да пренасят бактерията метицилин-резистентни стафилокок ауреус (MRSA), отколкото тези с бради.

Избръснатите също така имат 10% повече шанс да развият хранително натравяне, както и колонии стафилококус ауреус – бактерия, която причинява кожни и респираторни инфекции. Най-вероятно причината за това са микроскопичните ожулвания на кожата, които се причиняват по време на бръснене и биха могли да поддържат колонии от бактерии и тяхното разпространяване. „Като цяло колонизацията е сходна при мъжете здравни работници с и без лицево окосмяване, но въпреки това някои бактериални видове са по-преобладаващи при работниците без бради по лицето“, се казва в текста на изследването.