Полезни зеленчуци през зимата

2
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Полезни зеленчуци през зимата

Похапването на салати от полезни зеленчуци и по-леки храни през зимата е повече от препоръчително, не само защото месото и месните продукти натоварват организма, а защото тялото се нуждае от свежи витамини и минерали. Предполагам знаете, че изкуствените заместители на тези елементи, които се предлагат в аптеките, далеч не са толкова ефективни и полезни. В този смисъл обаче трябва да се внимава с подбора на зеленчуците. Имайте предвид, че те са сезонни и консумирането на такива извън сезона предизвиква въпроси относно произхода и качеството. Казано с други думи, вероятно за отглеждането на един или друг зеленчук са използвани изкуствени торове и наличиесто на високи нива на нитрати е повече от възможно.

Полезни зеленчуци през зимата

Номер едно в списъка на полезните зеленчуци през зимата е цвеклото. То съдържа голямо количество антидоксанти и има полезен ефект в борбата с раковите клетки. Продуктът е богат на следните витамини – А,В,С, както и калий и фолиева киселина. Количеството на захари е умерено, а наличието на магнезии регулира по естествен път състоянието на кръвоносните съдове. Освен казаното цвеклото има положителен ефект върху цялостната работа на сърдечно-съдовата система.

Брюкселско зеле – за момента този продукт не е особено популярен у нас, но в действителност в него има широка гама полезни вещества. В него има фибри и голямо количество витамин С и К. Сред останалите витамини са В2, каротин, соли, белтъчини, въглехидрати, органични киселини и желязо.

Карфиол на салата или туршия. Продуктът има за родина Източното Средиземноморие, но в наше време успешно се отглежда в Европа и част от Америка. Той е богат на витамини С1, В1 и В2. Общото количеството на захарите и белтъците е около 4 %, което го прави хранителен продукт с изключително висока стойност. В същото време карфиолът е нискокалоричен и влиза в групата на храните с отрицателен калориен баланс и се препоръчва на хората, които искат да премахнат излишни килограми.

Списъкът на полезните зеленчуци не би бил пълен без разбира се лук. Този толкова традиционен заленчук има ниско количество калории, но в същото време е богат на витамин С и фибри. Сокът на лука понижава нивата на лошия холестерол и съдържа етерични масла и минерални соли. Също така той предпазва от проблеми със зъбите, а антисептичните свойства действат положително при възпалителни процеси.

Summary

Article Name

Полезни зеленчуци през зимата

Description

Полезни зеленчуци през зимата – цвекло, брюкселско зеле, карфиол и лук за зимната салата. Полезни вещества, витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Храни с отрицателен калориен баланс.

Author

Цветелина Стефанова

Киноа – здравословен живот в малки зрънца