„Google” платила $1 млрд. на „Аpple”, за да бъде остовна търсачка | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Apple и Google са конкуренти. Жестоки конкуренти.

Тогава как е възможно Google да бъде избран като търсачка по подразбиране за мобилният браузър Safari, инсталиран на всички мобилни устройства iPad и iPhone?

Може. Отговорът се съдържа в съдебни документи, разкрити по време на съдебния процес на Oracle срещу Google по обвинение за нарушаване на патентните права на гиганта от Силициевата долина върху програмния език Java, използван в операционната система на Google – Android. Стана ясно, че през 2014 Google е заплатил на Apple $1 млрд. за привилегията да има достъп до стотици милиони потребители на iPhone.

Oracle” обвиняват „Google” е използвала добре познатата платформа “Java” при разработката на продуктите си, без да платят за това. Част от иска представляват преписки за финансова трансакция от “Google” към “Apple” през 2014 година. Според адвокатите на „Google”, ищците „неправилно са разкрили чувствителна и поверителна информация”, която включва приходите и чистите печалби от мобилната операционна система „Android”.

„Блумбърг” съобщи, че според делото на „Oracle”, приходите на „Android” за $31 млрд., а печалбите – $22 млрд. За сравнение: Apple генерира $32.2 млрд приходи от iPhone през четвъртото тримесечие на 2015 г. – като тази цифра не включва приходите от App Store и iAd платформите, които са най-сериозните конкуренти на приходите на операционната система Android  на Google.

Обвинителният акт гласи, че „Google” са използвали защитени от авторското право елементи на “Java”, продукт на „Oracle”, при направата на операционната система. Устройства с нея са на пазара от 2008 година.

“Apple” не е страна по делото между колегите им от Силициевата долина, но ищците са представили информацията за огромното плащане от страна на „Google”. По-късно уличаващите документи, видени от „Блумбърг”, изчезнаха от информационната система на американския съд.

Най-популярната търсачка в света и досега продължава да се използва по подразбиране в браузърите на смартфоните „iPhone” и различните компютърни устройства на “Apple”.

Google прави пари от Android по два начина: взема дял от продажбите на приложения и медия от Google Play Store и показва реклами пред потребителите на Android.

Освен от брандираните устройства Nexus и Pixel, компанията не получава приходи от продажбата на Android телефони – за разлика от Apple. Това означава, че потребителите на операционната система iOS са почти толкова ценни за Google, колкото и Android потребителите, тъй като компанията може да им показва реклами.