ЕкзоМарс-2016: Как протича подготовката през януари!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката : Автоматичната междупланетна станция „ЕкзоМарс-2016“ бива прикачена към ракетния адаптер. Credit : ESA

23 януари 2016 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Преди един месец автоматичната междупланетна станция „ЕкзоМарс-2016“, както и демонстрационният спускаем апарат „Скиапарели“, бяха прехвърлени от Италия към космодрума Байконур с цел подготовка за предстоящото изстрелване през март. От този момент до ден днешен екипът продължава неуморно да работи и да се стреми да не изостава от график. Всичката работа трябва да приключи успешно, за да може станцията да излети по план на 14 март. Ако няма някакви неприятни изненади и отлагания, комплексът „ЕкзоМарс-2016“-„Скиапарели“ ще се превърне в най-тежкия товар, изпратен към Марс. Общата маса на комплекса възлиза на 4.3 метрични тона.

Ето какви са основните задачи, които бяха свършени през последните дни и седмици. Беше извършена цялостна проверка на състоянието на автоматичната междупланетна станция. Беше проверено състоянието и на отделните инструменти – ACS, CaSSIS, FREND и NOMAD. Тестовете показаха, че при работата на FREND има нежелани отклонения, което наложи бърза подмяна на инструмента с резервен.

Беше приключен и друг важен тест, свързан с ракетния адаптер, към който „ЕкзоМарс-2016“ ще бъде прикачен за ракетата. Наземният екип провери всички механични свръзки и потвърди, че всички електрически вериги са вече свързани.

Много важно беше да се провери дали няма някакви горивни течове. Горивото, което ще използва „ЕкзоМарс-2016“ е както отровно, така и корозивно. Още в Европа беше направена пълна проверка за течове и изпитания и тя приключи успешно. Тук, на Байконур, беше направена повторна частична проверка само на клапаните. Отново не бяха установени никакви течове!

Съвсем скоро предстои прикачване на „ЕкзоМарс-2016“ към спускаемия апарат „Скиапарели“. Последната стъпка преди това да се случи ще е зареждането на батериите на орбитъра, инсталиране на многослойно изолационно покритие и последна визуална проверка.

Спускаемият апарат „Скиапарели“ беше също подложен на комплексни изпитания. Инструментите, сензорите и подсистемите са вече проверени цялостно. Беше проведен и тест за течове. Окончателният софтуер е качен, батериите са заредени!

И така, предстои най-важното – прикачването на „ЕкзоМарс“ със „Скиапарели“, за което споменах по-горе, зареждането с гориво, прикачване към ускорителен блок „Бриз-М“, прикачване към ракета „Протон-М“, извеждане на стартовата площадка и изстрелване!

Източник: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/