„Фройд набързо” – изследванията на създателя на психоанализата

1
Добави коментар
Svetsko
Svetsko

На 18 януари излезе „Фройд набързо”, едно изключително ценно и достъпно четиво, панорамен поглед върху личността и изследванията на създателя на психоанализата.

„Фройд набързо“ (превод: Христо Хр. Тодоров, 248 стр., цена: 15 лв.) е сполучлив опит да бъдат представени на по-широк читателски кръг най-важните съчинения на Зигмунд Фройд. Авторът обхваща възгледите, теориите и хипотезите на прочутия австрийски лекар и мислител за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и техниките за тяхното лечение, религиозните практики. Цитат от писмо на Фройд до Ромен Ролан е послужил като епиграф на книгата: „Аз, за разлика от Вас, не мога да разчитам на обичта на много хора. Не съм ги радвал, не съм ги утешавал, не съм ги възвисявал. Не ми е била това целта. Исках просто да изследвам, да решавам загадки, да разкрия парченце от истината. На мнозина това може би е причинило болка, на някои сигурно е дало щастие, но и за двете нито нося вина, нито имам заслуга.”

Кристфрид Тьогел е немски клиничен психолог, задълбочен изследовател на научното наследство и архива на Зигмунд Фройд, негов биограф. Автор е на редица публикации и книги, посветени на теорията на съня, историята на психологията, на живота и епистоларното творчество на Фройд. Написано с научна добросъвестност, „Фройд набързо“ е многостранно и увлекателно четиво, което ще ви въведе в света на една от най-влиятелните фигури на миналия век.

Коментари

comments