Френският булдог е любимец на милиони по цял свят

1
Добави коментар
wenip
wenip

Френският булдог е куче, което не се вдъхновява много от физическа активност, но е значително по-подвижно от английския си събрат. Особено палави са малките кученца от тази порода, те буквално излъчват радост. Е, при тази склонност към игри и ако липсва нужният контрол, те могат да превърнат дома ви в руините на Картаген. С възрастта булдогът се успокоява, става по-умерен и се държи гордо. Все по-често предпочита хоризонталното положение вместо някакво безсмислено тичане насам-натам, но това не значи, че може въобще да не го разхождате.

Малките булдочета ще бъдат дружелюбни с гостите ви и едва ли ще ги посрещнат със заплашителен лай, още повече, че тази порода не е създадена да пази – въпреки някои подобни заблуди в интернет пространството. Тя е идеална за заети хора, за лентяи и като подарък за детето.

Характер на френския булдог Характерът на френския булдог, неговия удивителен вътрешен мир и външност на приказен герой от анимационен филм на Дисни направиха тази порода любима за милиони семейства по цял свят. Те са с привлекателен, но доста противоречив темперамент. От една страна, това са леко лениви, спокойни и уверени в себе си създания, които се държат гордо във всяка ситуация. От друга, са игриви и склонни да приемат всяка активност, предложена от стопанина. Никога не биха се отказали от разходка или кратка игра.

Булдогът ще се чувства добре като компаньон на самотен човек, прекрасно ще се настани в семейство от няколко души или дори в многочленно семейство от възрастни и малки деца. Куче от тази порода можете да поверите дори на дете на възраст 6-8 години. Но непременно трябва да му помагате във възпитанието на домашния любимец. Детето е още малко да поеме цялата отговорност по отглеждането му, затова заедно търсете информация или решения на различните проблеми в поведението на кученцето. Такива съществуват при всяка порода, не се притеснявайте от това.

История на породата Има няколко теории как е възникнала тази порода. Най-вероятна е версията, според която историята на френския булдог започва от малките английски булдози, които били отглеждани още в средата на XIX век в Англия. След индустриалната революция в страната много квалифицирани работници масово мигрирали на континента. Именно заедно с тях във Франция попаднали първите булдози, където били приети с възторг. С времето, кръстоската на докараните от Англия той-булдози с бургоски догове или дори с мопсове и териери дава начало на новата съвременна порода.

Първата общност на любителите на тази порода се организира във Франция през 1870 г. и едва след 33 години е първата им изложба. Цената на едно кученце по онова време стигала до 750 долара, за колкото можел да се купи автомобил Ford Model X. Във Франция породата дълго време била любима за елита. В наше време тези мили кучета са необикновено популярни, а за щастие, цената им е много по-достъпна от по-рано. Макар че и сега съществуват някои представители на породата, за която ще ви поискат пари колкото за средно скъпа кола.

Как да се грижим за него Грижите за френския булдог не са много. Достатъчно е от време на време да разчесвате козината му със специална четка, а след разходка, ако е необходимо – да избършете кучето с влажна хавлиена кърпа. Няма и смисъл да го къпете често – просто го изтривайте с кърпата. Организирайте му баня не по-често от 4 пъти в годината, като използвате специален шампоан за кучета. Освен това, внимание изискват ушите и гънките на муцунката, които трябва да се избърсват внимателно, за да се избегнат инфекции.

Булдогът трудно понася горещините, затова по-добре не го разхождайте в жегите. Излизайте навън или рано сутрин, или вечерта, когато захладнее. Храната на френския булдог трябва да е само от качествени сухи гранули от висок клас, или само натурална. Няма да спорим кое е по-подходящо, вие решавате. Важното е да не смесвате единия вид храна с другия.

Възпитание и дресировка И малко дете на възраст 6-8 години може да дресира френския булдог. Имаме предвид простите и най-необходими команди. „До мен“, „седни“, „легни“, „ела“, „дай”, трябва да знае всяко куче, вие ще ги използвате през целия живот на кучето, така че е добре то да ги научи от момента, когато се появи в дома ви. Ако сте взели вече възрастно куче? Обучението пак е възможно, просто не го отлагайте.

Възпитанието на френския булдог не изисква особена подготовка от собственика, но все пак се подгответе преди да го доведете у дома. Ако сте достатъчно настойчиви, малкото булдоче бързо ще схване къде е тоалетната и за какво служи, ще се отучи да взема храна от пода, да получава лакомства от външни хора, да гризе вещите ви и други подобни палави номерца. Ако сте го взели за подарък на детето си, винаги бъдете готови да му помагате с възпитанието на домашния любимец. И ще имате много весели моменти заедно!