Американско село смени логото си заради расизъм | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
Американско село смени логото си заради расизъм
Така бе възстановена една близо 200-годишна борба признаване правата на местните индианци и отмяна на правото, налагано от „уестърните“

23 Януари 2016 18:15
0

принтирай

|

текст

Властите на щата Ню Йорк се намесиха и смениха емблемата на селището Уайтсбъро, след като жителите му преди това отказаха да направят това в местен референдум – съобщава Huffington Post.

Емблемата на Уайтсбъро изобразява бял човек, който души индианец. Той изобразява исторически факт от 18 в. и е посветен на дългогодишната борбата  основателя на селището Хю Уайт с индианците от племето „онайда“, населявало векове преди това тези територии. Някога наистина е имало такъв двубой, в който Хю Еайт е победил вожда на племето и така белите станали господари на Уайтсбъро.

Миналата седмица населението гласува против предложението на общината да смени емблемата. Това стана, след като населението на шата Ню Йорк постави подписите си под петиция, представена от жителя на град Менхасет, щат Ню Йорк Бен Милър в сайта Change.org и в която се казва, че не бива в ХХI в. американско село да има расистко лого, което пропагандира превъзходството на бялата раса на червенокожите индианци. Петицията била подписана от 10 000 души и макар че тя няма обвързваща сила, вдигна достатъчно шум, за да се намесят и официалните власти.

Това не е първият протест срещу логото на Уайтсбъро. Всъщност борбата за смяната му се води вече 55 години – без успех. След резултатите от местния референдум в токшоуто на Comedy Central  – “The Daily Show” – темата отново бе подета от водещия и гостите му и те настояха за смяна на расисткото лого. В шоуто дори бяха представени алтернативни емблеми, които водещият обеща да подари на властите, за да могат да направят своя собствен избор.

Предишният сериозен опит за смяна емблемата бил предприет през 1976 г., когато група индианци дали под съд града с искане за смяна, но тогава съдията отхвърлил иска им.