Блажно и постно

4
Добави коментар
Kane
Kane

„БЛАЖНО И ПОСТНО“ – вкусни изненади от миналото с подбрани рецепти от българската кухня

Здравейте приятели на българската кухня и традиции,

Ресторанти Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби стартираме своя инициатива „БЛАЖНО И ПОСТНО“. Чрез нея екипите на Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби ще Ви предлагаме познати и непознати ястия от българската кухня, които сме намерили в старите готварски книги или са предавани от поколение на поколение в различни краища на страната. Ще се постараем ястията да са приготвени по начин, възможно най-близък до автентичния, така че да се докоснете до вкус, който идва директно от миналото. Надяваме се, че по този начин ще можете поне за миг да се пренесете във времето от 19 век, когато са създадени Хаджидрагановите къщи.

Общоизвестен факт е, че българската кухня е изключително разнообразна и много вкусна. Българските хранителни традиции са се формирали през вековете под въздействието на географското положение, обществено-икономическо развитие, религиите, селското стопанство, сезонност и т. н. Естествено е племената и народите, които са населявали територията на днешна България, да оставят отпечатък върху хранителните навици на българите. Основните съставки на древната кухня в нашите земи са били традиционните за района. При зеленчуците това са цвекло, ряпа, зеле, моркови, лук, чесън; при месото – овче, козе, свинско, говеждо, дивеч; при зърнените храни – просо, овес, ечемик, лимец, ръж; при бобовите растения – бакла, леща, грах, фий.

По-късно, през XVI – XVII в, в българската кухня като продукти навлизат растенията и животните от Америка -. Фасулът, пиперът, доматът, картофът, царевицата, слънчогледът, пуешкото месо и т.н. От Изтока идва оризът, патладжанът, специфичните подправки и съставки, като черен пипер, джинджифил, риган, канела и т.н.

Поради близостта си до Ориента, ориенталски технологии на приготвяне на храната също присъстват в България, а някои имена на ястия, дори с модифицирани рецепти носят същите имена – мусака, гювеч, имамбаялдъ, кьопоолу, пилаф, баклава, кадаиф и мн. други.

След Освобождението се намесват влияния от Европа, като много от тях са интерпретирани специфично – като съставки, технология на приготвяне, начин на поднасяне и др.

След 1940 г. и особено след 1965 година, много от основните съставки липсват на пазара и биват заменяни с други, които и днес са част от националната кухня. Така маслото бива заменяно със свинска мас, маслините – с кисели краставички, стритите яйца – с млечна „майонеза“, появява се „Русенско варено“. Същевременно, въпреки съществуващия дефицит ПО време на комунистическия режим, поради развитието на туризма и идеята за създаване на търговски марки, се появяват емблематични за днешната българска кухня наименования, като „Шопска салата“, „Кавърма по радомирски“, „Боб чорба по манастирски“, „Яйца по панагюрски“, „Чушки бюрек“ и др., всички те са наложени от тогавашния единствен национален туроператор.

Преходът налага и други нововъведения – например модификациите на „шопската салата“ (с прибавяне на различни компоненти), които днес биват наричани „овчарска салата“, „воденичарска салата“. Към кавърмата се добавят яйце, чушки, кашкавал. И макар, че на пръв поглед това отдалечава нашенските рецепти от древните традиции, на практика се постига развитие на националната кухня.

Ние, от Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби, продължаваме усилията си да възстановяваме и да запазваме българските традиции и кухня, така както сме правили в изминалите 11 години. Затова решихме да предложим на нашите клиенти:

Това ще бъдат вкусни изненади от миналото с подбрани рецепти от българската кухня в Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби, където всеки от главните ни готвачи с помощта на екипа си ще предлага интересни и вкусни рецепти, които ще бъдат специфични за всеки един от двата ресторанта. Следете нашите сайтове, както и страниците ни във Фейсбук, за да разберете, какви ще бъдат нашите БЛАЖНИ И ПОСТНИ изненади в ресторанти Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби.ОЧАКВАМЕ ВИ! Блажни и постни рецепти

Първите две вкусни изненади – блажна и постна, които ще имате възможност да опитате в Хаджидрагановите къщи през следващите две седмици – 25.01 – 07.02.2016 г. са: „Пълнена кокошка“ и „Пиперки съ зеле и пълени съ бобъ“

Пълнена кокошка е класическо ястия от старата българската кухня. Може да опитате вкуса му между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите изби.

Пиперки съ кисело зеле и бобъ е постна гозба, която вероятно днес е толкова популярна, колкото и в миналото. Може да я опитате между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите изби.