Ловни карабини Савидж – Нарезни – Hunter.bg

12
Добави коментар
fory
fory

Американската фирма „Савидж“ не е от най-популярните производителки на ловно оръжие и е малко позната у нас. Тя предлага различни ловни оръжия, но основно се е специализирала в производството на ловни карабини. На страниците на в. „Наслука“ са представяни два от моделите на фирмата, а в този брой ще разгледаме някои други модели.

М112 FVSS „Варминт“ е с цев от неръждаема стомана и приклад и ложа от синтетика. Външните метални повърхности са оксидирани. Карабината е с болтово действие и без механични мерни прибори, като се използва само с оптика. Предлага се с калибър .22-250 Rem. и е предназначена за лов на дребен дивеч. Дължината на цевта е 660 мм, общата дължина – 1200 мм, теглото – 3,95 кг, а вместимостта на пълнителя – 4 патрона.

Другата карабина – М116 FSS „Ол уедър“, също е изработена от неръждаема стомана и синтетика. И тя е без мерни прибори и се използва само с оптика. Като конструкция и дизайн не се отличава от „Варминт“. Предлага се в множество варианти в зависимост от калибъра – .22-250 Rem., .243 Win., .30-06 Sprf., 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag. и .338 Win. Mag. Освен това в зависимост от дължината на цевта се изработва в две модификации – 560 и 610 мм, като общата дължина е съответно 1100 и 1150 мм, теглото – 3,3 кг, а вместимостта на пълнителя – 4 или 5 патрона.

Моделът М110 FM „Сиера“ е изработен от оръжейна стомана с последваща оксидация на външните метални повърхности, като ложата и прикладът са от синтетика. Няма мерни прибори и се използва само с оптика. При него изборът от калибри е по-богат – .243 Win., .270 Win., .308 Win. и .30-06 Springfield. Дължината на цевта му е 510 мм, общата дължина – 1050 мм, теглото – 2,85 кг, а вместимостта на пълнителя – 4 патрона.

Карабината М116 FSK „Кодиак“ се отличава от всички разгледани по-горе оръжия по това, че в предния край на цевта има отвори, играещи ролята на дулен компенсатор, което има за цел да намали силата на отката при изстрел. Тя се предлага само в един калибър – .338 Win. Mag. Изработена е от неръждаема стомана, като прикладът и ложата са от синтетика. Няма мерни прибори и се използва само с оптика. Дължината на цевта е 560 мм, общата дължина – 1100 мм, теглото – 3,2 кг, а вместимостта на пълнителя – 4 патрона. Предназначена е основно за лов на едър дивеч, за което говори и името и „Кодиак“, взаимствано от вид едри мечки, живеещи на едноименния остров.

М114 СЕ „Класик Юръпиън“ е конструиран на базата на класическите европейски карабини, като „Манлихер“ и „Маузер“. Изработен е от въглеродна стомана и орехово дърво (приклад и ложа). Пушката е с болтов затвор и механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, а мерникът е регулируем, но може да се използва и с оптика. Прикладът и ложата са изработени в едно цяло, като прикладът е ергономичен, с полупистолетна ръкохватка и гумен задтилък. Части от него и ложата са накатени с цел подобряване на захвата. Предлага се в няколко варианта в зависимост от калибъра – .243 Win., .30-06 Sprf., 7 mm Rem. Mag. и .300 Win. Mag. В зависимост от дължината на цевта карабината се изработва в две модификации – 560 и 610 мм, като общата дължина е съответно 1100 и 1150 мм при тегло и на двете по 3,2 кг и вместимост на пълнителя – 4 патрона.

Карабината М116 SE „Сафари Експрес“ е комбинация между „Кодиак“ и „Класик Юръпиън“. Изработена е от неръждаема стомана и орехово дърво. В предния край на цевта има отвори, играещи ролята на дулен компенсатор, както е при „Кодиак“, а от „Класик Юръпиън“ са взаимствани дървените ложа и приклад и мерните прибори, които също са механични, но от друг вид. Предлага се в три варианта в зависимост от калибъра – .300 Win. Mag, .338 Win. Mag. и .458 Win. Mag. Дължината на цевта и е 610 мм, общата дължина – 1160 мм, теглото – 3,6 кг, а вместимостта на пълнителя – 3 патрона. Карабината е предназначена за лов на едър дивеч, особено при варианта с калибър .458 Win Mag., за което подсказва и името и, тъй като на сафари се ходи само в Африка

Моделът Mark II – FSS „Ол уедър“ е класическа малокалибрена ловна карабина, предназначена за популярния патрон .22 LR. Цевта е изработена от неръждаема стомана, а ложата и прикладът са от синтетика. Снабдена е с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, а мерникът е регулируем, но може да се използва и с оптика. Дължината на цевта и е 530 мм, общата дължина – 1000 мм, теглото – 2,3 кг, а вместимостта на пълнителя – 10 патрона.

Следващата карабина М93 FSS „Магнум Ол уедър“ е подобна на горния модел като конструкция, дизайн и вложени материали и има същите характеристики. Различава се единствено по калибъра – .22 Win. Mag., поради което вместимостта на пълнителя е само 5 патрона.

Моделът Mark II – LV е с калибър .22 LR и е изработен от оръжейна стомана с последваща оксидация на цевта и дървени ложа и приклад. Характерното за него е, че няма мерни прибори и се използва само с оптика. Дължината на цевта му е 530 мм, общата дължина – 1000 мм, теглото – 2,95 кг, а вместимостта на пълнителя – 10 патрона.

Карабината „Ренус“ също е с малък калибър – .22 LR и е изработена от оръжейна стомана и дървени приклад и ложа. За разлика от горния модел има мерни прибори, като мушката е фиксирана, а мерникът регулируем, пластинчат тип. Естествено може да се използва и с оптика. Дължината на цевта и е 530 мм, общата дължина – 1000 мм, теглото – 2,5 кг, а вместимостта на пълнителя – 10 патрона.

Последното ловно оръжие на „Савидж“, което ще представим е комбинираната ловна пушка „Атлас“. За разлика от другите модели тя не е с болтов затвор, а с чупещи се цеви и класическо задно заключване. Отключването се осъществява посредством лостче, монтирано над шийката на приклада. Цевите са изработени от оръжейна стомана с последваща оксидация, като горната е с калибър .22 Хорнет или .22 LR, а долната 20/70 или 20/76. Върху горната цев са монтирани механични мерни прибори, но може да се използва и с оптика. Ложата и прикладът, който е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен задтилък, са от синтетика. Спусъкът е един, с комбинирано действие. Дължина та на цевите е 610 мм, общата дължина – 1030 мм, а теглото – 3,62 кг.

Както се вижда от разгледаните по-горе модели, „Савидж“ предлага богат избор на ловни карабини с болтово действие, които могат да се използват за лов на всякакъв дивеч и при всякакви условия.

други статии от тази категория

Попълнението на серията Remington-700 Никой специалист не може да си позволи компетентна класация на ловни фирми и…добавена на 07 Септември 2009 | предледана 2313 пъти

Оръжие от фирма Browning Да се говори за историята и постиженията на фирма „Browning“ е излишно. Нейната…добавена на 24 Август 2009 | предледана 4272 пъти

ЖИВОТЪТ НА ЦЕВТА Наскоро мой приятел, който усилено търсеше да закупи качествена карабина,…добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 4737 пъти

ПОДГОТОВКА НА НАРЕЗНО ОРЪЖИЕ Количеството на нарезно дългоцевно оръжие, притежание на частни лица, нараства….добавена на 07 Август 2009 | предледана 6349 пъти