Италия оглави класация за най-здравословен живот в Европа

3
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Италия е на първо място в Европа и на второ в света след Сингапур по най-здравословен живот, сочи класация на Блумбърг, изготвена този месец. Класацията се базира на множество фактори: нива на смъртност сред населението, брой пушачи, процент на имунизации, ефективност на здравеопазването, удовлетвореност на населението от здравните грижи, продължителност на живот. Да видим как живеят хората на Ботуша и как успяха да извоюват първото място в класацията.

 

 

Оказва се, че Италия има една от най-ефективните здравни системи в света и заема трето място по този показател в класацията на Блумбърг.

След Втората световна война държавата прави опит да възстанови здравната си система, включително фондовете за социално и здравно осигуряване, наречени “фондове за болест”. През 1970 г. тези фондове са почти фалирали. През 1978 г. правителството създава SSN – Servizio Sanitario Nazionale (Национална здравна служба, бел.ред.), която попада под юрисдикцията на Министерство на здравеопазването, финансира се от данъкоплатците и предоставя здравно обслужване на всички граждани. Държавата въвежда и публично-частно партньорство в сферата на здравеопазването.

Националната здравна служба е работодател на всички семейни лекари в страната. Всеки личен лекар е задължен да преглежда пациенти най-малко 5 дни в седмицата. Максималният брой пациенти на един семеен лекар не трябва да надхвърля 1500 души. Пациентите сами избират своя лекар.

Лекарства с рецепта се предписват от семейния лекар и се покриват изцяло от Националната здравна служба. Пациентите заплащат единствено малка сума за посещението при лекаря, която не е фиксирана и зависи от доходите на болния. В повечето региони на Италия, крайно бедните хора са освободени от тази такса. Ако се налага посещение при специалист или в диагностичен център – цената на прегледа е фиксирана – 37 евро. И в този случай социално-слабите пациенти са освободени от такса. За да си запишете час при специалист в Италия обаче, отнема време – от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от натовареността на лекаря.

Хоспитализации и операции са напълно безплатни за всеки, независимо от дохода. Ако пациентът иска да бъде хоспитализиран и лекуван в конкретна болница се налага серизоно чакане, което може да продължи с месеци наред в големите градове.

Спешна помощ се предоставя от всички обществени болници и е напълно безплатна за всички граждани, туристи, дори незаконно пребиваващи имигранти без документи. Ако пациент повика линейка на Спешна помощ, а състоянието му не е животозастращаващо, плаща такса.

В по-бедните, южни части на Италия, държавните Ospedali (болници) не са в много добро състояние. Болничните стаи обикновено имат от три до шест легла, нямат телевизор и телефон.

Най-разпространеното оплакване на италианците от здравната система на страната е времето за чакане за преглед от специалист. Като цяло обаче удовлетворението от здравните услуги и доверието пациент-лекар са са на много високо ниво.

Разбира се, една от основните причини за здравето и дълголетието на италианците е отношението им към храната. Свежи плодове и зеленчуци, прясно месо и риба и зехтин. Друг здравословен компонент в италианската кухня е чесънът или както обичат да казват италианците “чесънът никога не е в повече”. Той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и предотвратява инсулти.

Дори пастата и пицата, които не се считат за най-полезната храна, в Италия се консумират много по-здравословно, отколкото на други места по света. Италианската пица например се състои от няколко съставки – най-често доматена паста, моцарела, босилек и някакъв колбас, а не мазните, отрупани с какво ли не пици у нас и по света. Никакви сосове, кетчуп, майонеза и всякакви вредни храни. И без пържени картофки за добавка, моля!

Важен фактор за здравословния живот на жителите на Ботуша е и умението да живеят и да се разтоварват от стреса. Dolce vita-та си казва думата

И като допълнение – много италиански градчета са буквално “кацнали” на върха на някой хълм. Наклони, завои, стръмни улички – движението ти е гарантино дори без да го искаш.

А една стара италианска поговорка гласи: La salute prima di tutto! – Здравето е на първо място! Да не го забравяме!