Как да направиш 2016-та най-добрата си година до момента?

1
Добави коментар
rikikaka8
rikikaka8

2016 година е! Нова година, ново ТИ. Или пък не? В края и в началото на всяка година повечето хора имат навика да правят списъци с желания, които да изпълнят през годината. Искаме от себе си да се храним по-добре, да спортуваме или да започнем онзи курс по италиански, на който отдавна искаме да отидем. Но в интерес на истината, две седмици или максимум месец след началото на новата година си казваме, че всичките ни усилия нямат смисъл и преминаваме към старото си ежедневие. Всички тези драстични промени, които искаме да направим със себе си накрая довеждат до връщането ни към точка А.

Вместо да продължаваш този зловещ кръг – ще ти предоставя няколко важни съвети, които смятам, че ще ти помогнат да направиш 2016 година своята година!

Започни с малко

Успешните промени изискват малки промени в мисленето и в поведението за дълъг период от време. Не са големите неща, които правят разликата, това са малките неща, които носят най-голяма полза, ако продължаваме да сме константни.

Чудесен пример за това е подходът на Google към неговите служители относно здравето и здравословното хранене. От компанията учат своите служители, че малките порции водят и до малки талии, което променя и поведението на техните хора. Даден служител е добре да си сложи малко храна в чинията, а ако след това иска още просто ще отиде за още малко.

Вместо да се променя цялата ти концепция за целите и стратегиите – просто започни с малките неща, стъпка по стъпка. Така например, премахването на една или две прекъсвания на ден могат да доведат до огромен тласък във продуктивността ти.

Бъди проактивен вместо “реактивен”

Колко пъти на ден ни се случва да отреагираме по даден начин на една ситуация, а след това съжаляваме за това, което първоначално сме направили? Тези наши първоначални наши реакции често са поради чувствата, които изживяваме вътре в себе си. Проблемът с реакциите е, че в повечето случаи просто губим контрол.

Има достатъчно много изследвания по отношение на ползата от това да бъдем проактивни в живота и бизнеса. Да си проактивен значи да имаш ясно изградена стратегия към решаването и реагирането към проблеми. Нека дам прост пример. Ако си родител и видиш, че от училището на детето ти звънят, първата ти реакция ще е да се разтрепериш или да ти се свие стомаха. Знаеш, че от там няма да се обадят, за да кажат – “Хей, детето ти е чудесно и има страхотен ден!”, а или ще се е случило нещо, или ще е направило някоя пакост. Именно за това е добре да измислиш свой план за действие към подобни новини, за да навредят те на целия ти ден.

Успешните хора умеят да създават стратегии и да планират своите действия и цели в живота. За да е по-успешна тази 2016 година, отдели достатъчно време за себе си, за да планираш живота си, а не просто да отреагираш първично на всичко, което ти се случва. Не е нужно да си хамстер на колело. Животът и бъдещето ти са в ТВОИТЕ ръце. Поеми ангажимент за преднамереността на избора си в всичко от това, което ядеш до това, което четеш и винаги се ръководи от тези твои цели, ценности и приоритети.

Развий своето отношение на благодарност

Какво би се случило, ако решиш да благодариш за всеки ден, в който се събудиш сутрин? Отношението за негативизъм и негодувание към случващото се около нас просто прави живота още по-труден.

Фокусирай се върху благодарността – дори и в трудни моменти – за да промениш живота си към по-добро. Гарантирам ти, че промяната ще бъде бърза за теб. Благодарността ще намали стреса, който чувстваш, когато нещата се спекат. Според UMass Dartmouth хората, които се фокусират към благодарността имат по-високо ниво на щастие, както и намалени нива на стрес, поставят по-малко значение на материалните ценности, тренират повече и се чувстват по-оптимистично за живота си.

По същество – намираме това, което търсим. Когато търсим всичките тези причини за това защо животът е толкова несправедлив към нас, следователно ще ги намерим. Когато търсим възможностите за благодарност е много логично също да ги намерим. Обръщайки внимание на всички тези прекрасни неща около нас практически веднага ще доведе до по-голяма радост в живота ни.

Да дам за пример известният невромаркетинг специалист Мартин Линдстрьом казва, че в едно от пътуванията си в Китай, решил да излезе на разходка в един от кварталите на Шанхай. Тъй като бил много усмихнат човек, постоянно се усмихвал на минаващите покрай него минувачи. Забелязал, че никой не ми отвръщал с усмивка, а дори напротив, още повече се цупели. Впоследствие след като се прибрал в хотела Мартин споделя, че мигновено настроението му се понижило и се нацупил на околните. Влиянието на хората около него го променили.

В заключение нека кажа, че животът е сложен. Ти така или иначе знаеш това. Не го прави и тази година сложна и трудна. Но ако правиш правилните крачки в посоката, която си избрал животът няма да бъде толкова труден от преди. Бъди уверен за своите избори и обърни внимание на това, което ти носи радост, на хората които ги е грижа за теб. Бъди благодарен. Практикувайки тези три стратегии ще направят годината ти по-добра и ще ти помогнат да преодоляваш по-добре предизвикателствата пред, които животът те изправя.