„На светска вълна“ показва запазени автентични вина от личната колекция на княз Фердинанд и цар Борис III

1
Добави коментар
Svetsko
Svetsko

„На светска вълна“ показва запазени автентични вина от личната колекция на княз Фердинанд и цар Борис III

Автентични вина от трапезата и личната колекция на княз Фердинанд и цар Борис III ще покаже в своето февруарско издание рубриката на БНТ2 и BNT World „На светска вълна с Емо Ялъмов“.

Камерите на предаването ще отведат зрителите в царската енотека на двореца Евксиноград, където и днес могат да бъдат видени запазени бутилки от отминали епохи. Най-старата от тях е френско бордо (на снимката), което е връстник на Освобождението на България от османско владичество.

Никой не се наема да каже колко би могла да струва подобна бутилка и как би била оценена на международните специализирани аукциони. Сигурно е, че сумата в евро отзад ще е с 4-5 нули, смятат специалистите. По-важното обаче е, че тези бутилки са къс история, запазен за поколенията. Част от белите, червени и шампанизирани вина са били подаръци за Фердинанд и Борис III от техните високопоставени гости, които са посещавали Евксиноград.

Други гроздови еликсири пък те самите са избирали за своите светски приеми и вечери. „На светска вълна“ реализират редакторът Бистра Варнева в съавторство с Емилиян Ялъмов. Оператори са Дани Кираджиев и Илко Илиев, а монтажист – Красимир Борисов. Музикалното оформление е на Румяна Ангелова. „На светска вълна“ гледайте на 5 февруари, петък, в предаването „България днес“ след 17:20 ч. по БНТ2 и BNT World.

Коментари

comments