ИДИЛ пусна видео с терористите от Париж | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРА
ИДИЛ пусна видео с терористите от Париж
Този път кадрите са безпрецедентно брутални и показват натуралистични сцени на обезглавяване на пленници в реално време

25 Януари 2016 11:24
0

принтирай

|

текст

Билал Хадфи в новото видео

Ислямска държава (ИД) разпространи в интернет видео, в което се виждат деветима от джихадистите, участвали в атентатите в Париж на 13 ноември.

Видеото е заснето преди атентатите, но бе пуснато едва сега, но не става ясно къде и кога е заснето.

В кадър някои от екстремистите са заснети как обезглавяват затворници и как получават бойна подготовка в тренировъчен лагер на Ислямска държава. Също така са показани и мишените на терористите в Париж.  В края на видеото са показани британски депутати, подкрепящи въздушните удари срещу ИД в Сирия. 

Един от убитите в Париж терористи Билал Хадфи обезглавява заложник и казва: 

„Вие разрушавате нашите домове и убивате бащите ни, братята ни, сестрите ни, нашите майки и деца“. 

Показан е и Абу Китал ал-Фаранзи, един от участниците в кървавото клане в зала Батаклан.

„Който е на страната на кафарите (враговете) ще бъде цел на нашите ятагани и ще стане жертва на нашето унижение“

Експертите предполагат, че видеото е направено като „последната дума“ на терористите, преди да извършат нападенията в Париж. Прави впечатление, че видеото е много по-брутално от предишните пропагандни материали на „Ислямска държава“, тъй като то показва натуралистичните сцени от обезглавяването на жертвите – нещо, което в предишните филмирани екзекуции не бе показвано и картината спираше точно преди екзекуциите.

Видеото завършва със шифровано послание с дата 16 ноември 2015, което според гласа зад кадър разкрива мястото на следващата терористична атака. 

 

#ISIS Released a video shows the last words for the #ParisAttacks Executors #Syria #ISIL #Raqqa pic.twitter.com/6dpZLfKlEr
— الرقة تذبح بصمت (@Raqqa_SL) January 24, 2016

 

В отговор на видеото френският президент Франсоа Оланд заяви, че такива материали няма да попречат на Франция да се бори срещу тероризма. „Нищо няма да ни сдържи, никакви заплахи няма да разколебаят Франция в битката“, заяви той пред журналисти в Делхи, където се намира на официално посещение. Държавният глава на Франция допълни, че нападенията са били планирани в Сирия, но са били подготвени и организирани в Белгия.

Според специалисти видеото е било заснето в Рака, градът, който халифатът обяви за своя столица. В един от кадрите попада мъж, който много наподобява предполагаемият ръководител на убийствата в Париж Абделхамид Абаауд. Той е белгийски поданик и беше убит при полицейска акция в Сен Дени няколко дена след терористичните актове.|

Деветима от атентаторите бяха убити на 13 ноември или в следващите няколко дни, а двама все още се укриват.

Остава неясна целта на ИД да направи обществено достояние видеото днес – два месеца след атентатите в Париж. Видеоматериалът описва терористите като „лъвове“, които успели да „поставят Франция на колене“.