Поредно безумие: Махат от учебниците „История славянобългарска”

1
Добави коментар
vitoshanews
vitoshanews

Поредно безумие: Махат от учебниците „История славянобългарска”

Емблематичната „История славянобългарска” ще отпадне от учебната програма. Това обяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод скандала с махането на ключови автори от учебниците по литература.

По думите ѝ новата учебна програма предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения и тестове, както и свободно избираеми автори и произведения.

По този начин за първи път не се „препуска през материала“, а се дава възможност на учителите да проявят творчество и да подберат свободноизбирателни автори, които да са интересни и подходящи за учениците им.

Кастрева подчерта разликата между задължителна литература и „просто да чуят и да знаят за Паисий“.

В отговор на критики в социалните мрежи, че ако знакови автори и произведения не бъдат включени в задължителната учебна програма, децата няма да ги прочетат, тя апелира към повече доверие и вяра в българските учители. По думите ѝ програмата е задължителния минимум, който трябва да се мине в час, но образователния процес не свършва с нея.

„В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведенияп, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот“, изтъкна Кастрева пред bTV.

В проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване. Това са „Косачи“ от Елин Пелин, „Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски, „Художник“ на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото „Под игото“, „Серафим“ на Йовков и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ на Вазов.

Омировата „Илиада“ ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9-и клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.

Сред произведенията, които ще изучават, са „Любов“ от Сафо и „Антигона“ от Софокъл. Учениците от 8-и клас трябва да са наясно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей.

„Това, което трябва да се направи, е да се преразгледа учебното съдържание. Безразборното премахване, преместване, прекомерното лигавене, спомняте си какви протести имаше за „Аз съм българче“, трябва да се спре. Отпаднаха цели части от българската история и то части, които пораждаха българско самочувствие.

Гледате някакви песнопойки и цигански каручки. Ако са верни тези неща, те са причина за оставка на това министерство”, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.