Танев: Ботев и Вазов не са само текст, няма да допусна да липсват в учебниците

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

„Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим, ще допринесе за по-плътното усвояване на тънкостите на тези текстове“, коментира министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев във връзка с промените в учебните програми по литература за II, VI и VIII клас.

Дебатът по темата продължава, макар от просветното министерство многократно да обясниха, че „История славянобългарска“ нито пада, нито изчезва. Според проф. Танев, преместването на произведението  от програмата за 6-и клас в тази за 9-и клас ще позволи текстът на Паисий да бъде разбран по-добре от учениците.

”Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала. Във вертикала означава в нужната възрастова група, в хоризонтала означава – в синхрон с други учебни предмети за същия клас,” допълни просветният министър.

Според министъра след един месец, когато всички се изкажат по този въпрос, ще стане ясно дали е било най-правилно предложение „История славянобългарска“ да се учи в IX клас. Изброявайки останалите автори и стигайки до Ботев, Танев заяви:

„Аз съм патриот и това под никаква форма не може да бъде заличено. „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, както и “Къде си, вярна, ти любов народна” и “Вятър ечи, Балкан стене” на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „Шуми Марица“ ще се изучват по музика. За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята”. Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение от тогава”, каза още министърът.