Kostal инвестират 15 млн. в смолянския си завод

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Заводът на Kostal в Смолян бе открит в края на миналата година и в него бяха вложени около 37 млн. лв. През изминалата година, за оборудването на завода бяха похарчени около 6 млн.лв, като това е само началото на низ от големи инвестиции. През 2016г. се очаква в завода да бъдат вложени още около 15 млн. лв. за закупуване на ново оборудване. В завода на „Костал България” работят около 700 човека, които произвеждат части и компоненти за едни от най-известните и реномирани марки автомобили в света, като Ford, FIAT. Bentley, Porsche, BMW, Volkswagen, Lamborghini и др.

През 2016г. се очаква в новият завод да бъдат открити 100 нови работни места, предимно за технически специалисти и служители в администрация. С втората си производствена база „Костал“ ще увеличи малко производствения си капацитет, но основната цел е оптимизирането на логистичните и транспортните разходи на дружеството, които през 2014 г. според отчета на компанията са за близо 3.8 млн. лв. при негативен финансов резултат на „Костал“ за същата година от 431 хил. лв. Едновременно с това смолянското звено ще може да си осигури и по-голяма материална независимост от чешкото дъщерно дружество на „Костал“, с което в момента е тясно свързано, допълва Мартин Сикора, финансов директор на българския клон на „Костал”.

Сградата е с площ 4.3 хил. кв.м и е поделена между „Костал“, която използва промишлената част, и логистичната „Ариека“, ползвател на складовата база. Имотът е купен за близо 1.1 млн. лв. през октомври 2014 г. и в момента е собственост изцяло на „Ариека логистикс“, сочи справка в имотния регистър. „Голямата инвестиция обаче е на „Костал“, обяснява управителят на логистичната компания Петър Зарев. Проектът за реконструкцията на сградата започна преди около година и в строителство и укрепване са вложени около 16 млн. лв., обясни Аврам Каждебов, архитектът изготвил плана за преустройството. Във високотехнологичното оборудване на новия завод са вложени 6 млн. лв., потвърждава Сикора. По неговите думи до момента в българското производство германският концерн е вложил 37 млн. лв.

Приходите на завода на „Костал” показват много добри резултати от 2011г. насам. През 2014г. приходите на фабриката са достигнали до 81 млн.лв. Освен това, компанията притежава 5.7 млн.лева в имоти и машини. В края на декември 2015 г. дружеството увеличава капитала си със 17 млн. лв., сочи справка в Търговския регистър, а от българската управа на компанията обявяват намерението си да вложат нови 15 млн. лв. KOSTAL има дългосрочни инвестиционни намерения в България, които включват не само Смолян, но и цялата страна, допълва Сикора.

„Костал” започва дейността си в България през 2011г., а отговорен за идването й в Смолян е един от поддоставчиците на компанията – „Арексим”. Компанията стартира с 16 работници в малка сграда под наем и произвежда кормилни ръчки за светлини, мигачи и чистачки. Първата фабрика на „Костал“ се намира в бившите тютюневи складове в града. През 2012 г. компанията разширява дейността си в България, като започва сътрудничество с няколко големи български доставчици.

Един от големите печеливши от идването на „Костал“ в България е именно „Арексим“. Благодарение на „Костал“ българската компания се разраства и увеличава персонала си от 460 на над 750 души за последните четири години и се очаква да продължи да расте, обобщава Кирил Асенов, собственик на „Арексим“. По негови думи присъствието на германската компания се отразява благоприятно и на увеличението на трудовото възнаграждение в региона.

В Смолян оперират и други фирми за авотомобилостроене и производство на авто части и компоненти, като „Арексим” и германската компания „Фесто Производство”. Това превръща града в своеобразен център на автомобилостроителите. Идеята на управниците на Смолян е след време заетите в сектора да надхвърлят 2000 души.