ПатрЕоти от вси страни, обединявайте се!

4
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

ШОК, СКАНДАЛ, УЖАС! Режат Паисий от учебниците!!!!! И като се метнат едни “патриоти” да цитират неграмотно Паисий, като се юрнат да питат “О, неразумниЙ юроде, поради что се срамиш…”, да се тюхкат и да охкат как се прецаква “българщината” и как вече няма да ги учуди ако Паисиевата история бъде заменена в учебниците с Корана?

Ама, хора, Вие честно ли? Като гледам с каква скорост всичко живо “кълве” на всякакви неадекватни статии, които не почиват на факти, на изказвания на този или онзи, извадени от контекст, изобщо не се учудвам, че кафявите медии се превърнаха в мейнстрийм у нас. Всеки може да напише “шокираща новина”, в която естествено да се твърди, че “удрят”, “режат”, “плячкосват”, “опраскват” най-милото ни – миналото и някаква псевдопредстава за патриотизъм и маса народ почва да “реже вени” в социалните мрежи.
Мине се не мине и някой ни “застрелва” с боНбастичната “новина” че Вапцаров отпада от учебниците, че “режат” Ботев, че “удариха и по Вазов”, “посегнаха и на Тютюн”. То, естествено не е баш така, ама кой да си прави труда да се информира. “Пък и то в тая държава вече всичко се очаква”. И се почва – едни страшно възмутени хора цитират “Тютюн” (сега, може те никога да не са прочели целия роман), ама важното е да се размаха пръстче. Щото “нищо свято не остана”. Че и толкова ожесточени стават, че Волен Сидеров рЕзко започва да изглежда съвсем обран, фин и умерен човек и политик, бранещ българския език, култура, ценности и традиции. Толкова много патриоти, че се чудиш как всеки втори мечтае да емигрира…

Разпознахте ли се? Всички Вие, които всяка година изпитвате неописуема наслада да противопоставяте Деня на будителите и Хелоуин и не пропускате да заклеймите всичи “продажници” (най-често деца), празнуващи този антибългарски празник? Естествено с правописна грешка в гневния статус, а може и на шльокавица, но пък с какъв патос можете да плюетееее! “Накъде отива България? Децата ни се забавляват с тикви, вместо с Ботевото творчество? Ужасс!!! Позор! Срам ме е!!!” (Броят на препинателните знаци е в пряка връзка със степента на патриотичното чувство).  Сега около 14 февруари отново ще се развърти онзи ужасно трогателен, умилителен и крайно съдържателен статус “На Св. Валентин страдаш, че нямаш гадже, а на 24 май не се притесняваш, че си неграмотен, нали“?!? А “забранените кръщенета” от ЕС? А нескончаемите “планове” за унищожение на България. Епитети, оценки, генерални изводи за цели поколения, за упадъка, разрухата и края на клетата ни родина се леят постоянно. Обилно гарнирани с жизнерадостна носталгия “какво образование имахме едно време, ехеййй!!!! (Като гледам колко слабо информирани, нечетящи, лесно манипулируеми хора е създала онази образователна система, как да не вярваш на приказките за славното ни минало в образованието?)

Това ли Ви е разбирането за патриотизъм? Евтина тениска с лика на някой национален герой, още по-евтин статус на тема “какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка”, трапезно политиканстване и “ръсене на мозък” от позицията на последна инстанция без дори бегло информиране по даден проблем? А какво стана с критичното мислене? И него ли го “изрязаха” от учебниците?

Национална идентичност се отстоява с адекватни, активни и мислещи граждани. Които могат да отсеят “зърното от плявата” и качествената информация от откровената лъжа и пропаганда. Които се информират. Които знаят кога, къде, как и защо протестират, изискват, претендират. Които са самокритични. Които искат реформи, а не глупави и несъстоятелни обещания. Които работят за бъдещето на децата си тук и сега, а не се облягат единствено на спомени от миналото.

Имам една добра и една лоша новина за Вас. Никой няма намерение да ни унищожава. Това е добрата. Лошата е, че ние сме способни да се свършим. От простотия. А срещу нея, както се оказва, “бронебойни патрони” са само разумът и критичното мислене.

P.S. Чети, мисли и се информирай! Научи и децата си да ползват мозъчните си клетки по предназначение. AKO SI ISTINSKI BALGARIN!!!!!!