Поискали половин милион долара подкуп от американски инвеститор за „Химко“?

2
Добави коментар
preslav.panayotov
preslav.panayotov

Поискали половин милион долара подкуп от американски инвеститор за „Химко“?
26 януари 2016

Американски инвеститор се e оплакал, че близък до действащия български премиер му поискал огромна сума подкуп за завода „Химко” във Враца. Днес премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност” по твърденията, изложени в писмото до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ето и пълният текст на писмото от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), публикуван от БГНЕС:

„Повече от пет месеца преди, ние се обърнахме към кредиторите с изявление относно придобиването на активите на завод „Химко” в гр. Враца. Консултантите на това предложение са бивш акционер на „Химко” АД и компания Скорпио-МД – ЕООД, която ние по негова препоръка наехме по договора за 500 хил. евро за осъществяване на консалдингови и представителски услуги. На 19.06.2015 г. се състояла среща с ръководителите на основните кредитори „Булгаргаз” ЕАД (г-н Петьо Иванов) и „Национална електрическа компания” ЕАД )г-н Петър Илиев) и със синдика на „Химко” АД г-жа Р. Томова. Впоследствие, нашите представители са имали няколко протоколни срещи с госпожа Р.Томова, на които са покупката на активите на „Химко” АД, по цените, върху които тя ги ориентирала. Нашите представители и адвокати в офиса на Р. Томова съгласували проекта на договора за покупка и няколко пъти са пристигали по покана на синдика за подписването на договора, но подписването всеки път се отлагало.

По време на посещението от нашите специалисти на завода, на г-жа Р. Томова изобщо изплатили в брой 15 000 евро пред свидетели. Нейният представител (който се представя партньор на действащия министър-председател) на 8.09.2015 година, на една от срещите в ресторанта „Виктория” заявил, че договорът няма да бъде подписан, докато ние не изплащаме 500 000 евро в брой, при това той обещал, че договорът ще бъде подписан на следващия ден. А впоследствие, той уведомил, че освен тези пари те още трябва да получат 500 000 евро дейността на предприятието в бъдеще (в 6 свидетели). На следващия ден нашият адвокат Васко Тодоров в съда на гр. Враца изяснил, че никакви договори не могат да бъдат подписани, тъй като от г-жа Р. Томова само няколко дни преди беше поръчана нова оценка на активите на „Химко” АД, която ще бъде готова в рамките на един месец. Освен това, нашите адвокати са изяснили, че по активите на предприятието „Химко” АД съществуват 2 съдебни иска, чието съществуване бе скрито от г-жа Р. Томова.”

 

По-рано днес от правителствената информационна служба изпратиха позицията на призования да се намеси министър-председател: „Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва. В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”. Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество”. Междувременно от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че на 20.01.2016г. до главния прокурор на Р България е постъпил сигнал от Ян Аронов – президент на ANJ GROUP CORP.

В сигнала са изложени твърдения за извършени незаконосъобразни действия от синдика на завод „Химко“ АД – Враца във връзка с процеса по продажбата на активите на завода, както и получен подкуп от синдика. Изложени са твърдения за поискан подкуп от лице, представител на синдика и представящ се за партньор на министър – председателя Бойко Борисов. Сигналът незабавно е разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура и е изпратен на териториално компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Враца. Указано е извършване на проверка с оглед съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп. Действия по сигнала извършва и Софийска градска прокуратура с оглед данните за поискан подкуп. По случая се възлага извършване на предварителна проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“. /БГНЕС