Използвали сме близо 20% повече ток заради студа миналата седмица

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Потребителите в Югоизточна България са употребили с 19,2% повече електроенергия в рамките на миналата седмица, в сравнение със същия период на миналата година, изчисляват от EVN. Като вероятна причина за драстичното повишение дружеството отчита значителното застудяване и минусовите температури през т.нар. “ледени дни”. Консумираната енергия от последната седмица (18-24 януари) ще се заплаща през февруари.

За периода от 18-и до 24-и януари, включително, клиентите на EVN България са консумирали общо 251 698 MWh електроенергия. За справка, в същия период на 2015-а, консумацията на електроенергия възлиза на 211 193 MWh.

По-голяма разлика е отчетена и във върховите товари по електроразпределителната мрежа. Най-високият товар за посочения период е отчетен на 20-и януари и е бил 1 878 MW. За сравнение – през този период на 2015 г., най-високият товар е бил 1 674 MW, регистриран на 18-и януари 2015 г. 

Консумацията на електроенергия за миналата седмица е по-голяма с над 18,6% и спрямо предходната – между 11-и и 17-и януари, включително. Тогава потребителите от Югоизточна България са използвали 212 196 MWh електроенергия.

Традиционно по време на активния зимен сезон потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди. Консумацията на електроенергия при всеки клиент е индивидуална и зависи от режима и интензивността на потребление, както и степента му на енергийна ефективност.

Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване на данните от измервателния уред (електромер).