Внук на Аятолах Хомейни не бе допуснат до изборите в Иран | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Внукът на Аятолах Рухолах Хомейни не беше допуснат до участие в изборите за Съвет на експертите в Иран, съобщи АФП.

Хасан Хомейни е 43-годишен духовник, свързан с реформаторите в страната. Неговата религиозна компетентност е недостатъчна, според Съвета на настойниците, който разгледа кандидатурите за експерти и депутати преди вота в края на февруари. Новината бе съобщена от сина му Ахмад в Instagram и там се подертава, че решението е взето въпреки „позитивните оценки от една дузина религиозни активисти“.

Хасан Хомейни имаше наверение да се кандидатира за изборите за членове на Асамблеята на експертите – религиозна група, която следи работата на аятолах Али Хаменеи и която ще определи един ден неговия наследник.

Съветът, който също така определя дали парламентът и президентът работят в съответствие с мюсюлманския закон шариа, е една от върховните институции в Ислямската република, основана през 1978г. от дядото на недостойния кандидат.

Авторитетът и властта на аятолах Хаменей не се оказаха достатъчни, за да допуснат неговия внук за изборите за органа, който един ден ще определени неговия заместник

––––––––––

Съветът на експертите, за който Хомейни-младши се кандидатира, следи дейността на аятолах Хаменей и когато 76-годишният днес върховен лидер почине, духовническото събрание избира неговия заместник. Али Хаменей наследи като водач на Ислямската република именно основателят и лидер на революцията през 1979г. Рухолах Хомейни.

Реформаторите, които заедно с президента Хасан Рухани целят промени в строго религиозната вътрешна и външна политика на страната, срещат отпора на консервативното духовенство във властта.