Нели Куцкова: Призивът за оставка на ВСС е противоконституционен

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: кадър Нова ТВ

Призивът на управляващите партии към ВСС да се саморазпусне е противоконституционен. Такова мнение изрази в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ съдия Нели Куцкова. 

 

„Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът”, заяви съдия Куцкова. 

 

Според нея този призив е „ паническа маневра за отклоняване на вниманието”.

 

„В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, заяви съдията.

 

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пък е учудващо учудващо включването в доклада на случая със съдийските Янева и Ченалова.

 

„Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай”, заяви Тодоров. „Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”.

 

Тодоров се присъедини към мнението на Нели Куцкова, че призивът на управляващите към ВСС е противоконституционен.

 

„Учудващо е, че преди 1 месец законодателния орган приема промени в Конституцията, създава преходни разпоредби, с които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след 1 месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазвани”, заяви Тодоров.