Случайни ли са имената и влияят ли на хората

3
Добави коментар
epis
epis

  Колко важно е името на човек, става ясно още при запознанство – реакциите винаги са отчетливи, когато насреща ни стои някоя рядка фамилия. Много лесно се впечатляваме, или пък се усмихваме неволно, а може дори да потънем от срам, ако ние самите носим нестандартно лично име. Родителите понякога не се замислят каква отговорност поемат с кръщаването на детето си. Когато то порасне, ще носи името си с гордост или ще се черви всеки път, когато се налага да го споменава. А такива случаи съвсем не са изключения, за съжаление.

Самият Барак Хюсеин Обама разсмя аудиторията, подчертавайки седмици преди изборите през 2008-ма година, че името му е избрано от човек, който не е имал представа, че един ден ще бъде бъдещият американски президент. Опасенията от екстремизъм от страна на ислямистите е толкова голям там, че да си притежател на мюсюлманско име, като нищо можеше да се окаже сериозна спънка към върха за Обама.

Влиянието на имената
Влиянието на прозвището ни не бива да се подценява, смята проф. Джеймс Брунинг от Университета в Охайо. То има принос в начина, по който ни виждат хората. Всички съдят по името, независимо дали това ни изглежда справедливо или не. Азиатците често носят имена, с които се славят като отлични математици – едно сериозно предимство при кандидатстване за работа като програмисти например.

В отдел „Човешки ресурси“ понякога си позволяват да отсяват на база имената на кандидатите, признават експерти в САЩ. Имената са белег не само за произход, а редовно описват дори и професията ни. Ако вие издирвате майстор за дома си, не бихте се колебали при вариантите Камен Зидаров и Люсиен Кокичев.

Заемането на длъжности според имената, се определя като феномен, наречен „номинативен детерминизъм“. Такъв образец е Юсейн Болт – световен и олимпийски рекордьор на 100 и 200 м., чиято фамилия означава „мълния“. На родна почва също имаме попадения. Стефан Софиянски – бивш кмет на столицата, Бойко Борисов – майстор по бойни изкуства, екс главен секретар на МВР, който се бори с престъпността, Георги Първанов – не само познат като президент на държавата, но и все е на първа линия сред важните лица в политиката.

Статистика на Gallup потвърждава същата тенденция в САЩ. Хората са склонни да се захващат с професии, които отговарят на имената им. Има много адвокати, които се казват Лора (близо до думата закон – law), зъболекари, които са Денис (близо до думата зъболекар – dentist).

В Лос Анджелис има зъболекар, който се казва Денис Смайлър (бел. прев., Денис Усмивков). Проучване в щата Джорджия показва, че там има повече жени, които се казват Джорджия, отколкото където и да било другаде в САЩ. А мъжкото име Луис пък се срещало най-често в щата Луизиана.

Любопитен елемент е, че името влияе и върху избора на съпруг или съпруга. Хората с често срещани фамилии предпочитат да влизат в брак с хора, чиито фамилии също са по-обикновени. Този ефект се дължал на имплицитен еготизъмобясняват психолози.

Всички ние подсъзнателно се привличаме от неща, които ни напомнят за нас самите или на имената ни. Правен и експеримент в тази посока, който доказва предположенията. На екран са излъчвани комбинация от имена с произволни числа, които се появявали за част от секундата. Участниците в теста наблюдавали сменящите се двойки в продължение на 70 секунди. След това им е показвана снимка на жена, облечена в спортни дрехи, като трябвало да кажат дали тя им допада или не. Оказало се, че както мъжете, така и жените, симпатизират повече на личността от снимката, когато номерът на екипа й съответствал на номера, който е комбиниран с тяхното име в първата фаза на опита.

Успешни варианти на имена
Понякога тайната на успеха се крие всъщност в името. През 2006 г. американски специалисти в областта на икономиката анализират връзката между фамилните имена и академичните постижения. Те откриват, че хората, чиито инициали са букви от началото на азбуката, се залавят с работа в университети по-често, отколкото го правят всички останали.

Това най-вероятно се дължи на факта, че авторите на научни трудове често се посочват по азбучен ред. А ние имаме навика да правим асоциация между неща и хора на челно място, възприемайки ги като победители, отбелязва проф. Ричард Уайзмън от Университета на Хартфордшър.

Независимо дали става дума за дневника в училище или за списък с интервюта за работа, хората с имена, които могат да се похвалят с началните букви от азбуката, са все първи. Уайзмън решил да провери теорията си с помощта на читателите на „The Telegraph“.

Той ги призовава да преценят доколко са успели в няколко аспекта – кариера, финансово положение, здраве и въобще в живота. Те имали за задача още да споделят кои имена са символ на късмет, привлекателност и интелигентност. На първо място се оказали кралските имена Елизабет и Джеймс. Накратко, ако спадаш в тази категория, то към теб ще се отнасят по специален начин, или ти самият ще се държиш така, че да го получаваш.

Разбира се, подобни митове биват разбити на пух и прах, веднага след като опознаете по-добре човека, който стои срещу вас. Джордж като име е заело едно от последните места в класацията по сексапил, но никой не може да каже, че Джордж Клуни е грозен, нали?!

                                                                                         

Възможно е връзката, която правим в ума си с някои имена, счетени за особено приятни, да се дължи на тяхното мъжко или женско звучене. Има и варианти, които могат да се ползват както от мъже, така и от жени. В България, подобни имена са малко – Тони, Дани, Алекс… По-успешно е да се изпъкне с мъжки имена като Виктор (победител), Александър (защитник на мъжете) и женско име като Елена например.

Част от нашите имена са древни и имат общи белези с другите славянски народи – Владимир, Драгомир, Миро. Много от имената произлизат от гръцкия език, някои пък са с латински корен. Повечето подобни имена са популярни в два варианта – оригинален и преводен (Теодор и Божидар; Сотир и Спас; Кирил и Господин; Петър и Камен).

Литературата, киното и телевизията също си казват думата при оформянето на имената през годините. Имената, които са съставени от частицата „ев” като Евгени, Евлоги, Евтим са от гръцки произход. „Ев” се тълкува добър, благ. Много от имената, които започват с „А“, също са гръцки, което означава частица за отрицание. Атанас идва от „а + tanathos“ (смърт), което в превод е „безсмъртен”.

Имената, давани на царе и царици, като Елизабет, Симеон и Александър са винаги актуални и добре приемани от обществото.

Има имена с пожелателен характер – Живко, Здравко, Бойко, които все се свързват с дълголетие, здраве и сила. За физическа красота пък подсказват Румен, Младен, Хубен, както и всички, които означават нещо хубаво. Типичен пример в това отношение са имената на цветя – Цветана, Цвятко, Гергана, Ружа, Иглика, Невен, Биляна, Елица, Ясен, Явор. Наречени по вълнуващ начин са и хора, които се казват Славея, Пауна, Деница и Зорница.

Следва групата на защитните варианти. Те са закърмени с вярата в силата на името, с тях се е целяло да се предпази детето от болести или нещастия. Подобни имена са Стоян, Стоил, Трайчо, Траян, Камен, Кремена, Желязко. По-„страшните“ примери са Страхил, Страшимир, Въло, Вълко.

В исторически план лесно се проследява вярата в силата на имената. И до днес на планетата има племена и народи, в които се дават по две имена – едно „светско“ и едно тайно, което е всъщност истинското име, но трябва да си остане непокътнато и обвито в мистерия.

Смяната на името често бележи и смяна в социалния статус, както става при помонашването и влизането в манастир или пък фамилията при омъжилите се жени. Кръщаването на децата в храмовете също представлява символичен ритуал за приемане на ново име, с което започва нов живот.

Темата е повече от значима, затова трябва да се внимава при избора на име. Не само защото децата може да се чувстват некомфортно, ако имат странни имена, но и почти цялото общество се влияе от тях.

Не се преглъщат лесно такива като Армандо Шопов, Пърсифал Трайчев, Чайка Бележкова, Куини-Алис Николова… Почти няма човек, който поне да не повдигне вежди при споменаването им. Разбира се, не винаги е задължително да навяват отрицателни емоции или смях, но е по-добре да ги избягваме.

Има и друг тип имена, който звучат много смешно, засукано и дори брутално на някакъв език, различен от родния им. С такива имена на български могат да се похвалят например, бившия шеф на Христо Стоичков – Путко Мафани (това не е шега). Той е бил председател на южноафриканския футболен клуб „Кайзер чийфс”. Говори се че Стоичков много обичал да се обръща към него по първо име. Друга фигура с култуво звучащо име на български е господин Фанети Мазакура! Въпросния джентълмен е британец от източно потекло. Той живее в област Уимбълдън и е бил член на британския парламент.

В крайна сметка, ако името може да улесни живота на човека, трябва да се възползваме и да се спрем на образцовите разновидности, които са гаранция поне за успешен старт.