Откриха сейфа на наркобоса Пабло Ескобар

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО
Откриха сейфа на наркобоса Пабло Ескобар
При разрушаването на бившата резиденция на главатаря на Меделинския наркокартел в Маями изникна метален сейф

27 Януари 2016 11:48
0

принтирай

|

текст

Покойният нарко бос №1 на нарко колумбийския наркокартел Меделин Пабло Ескобар продължава да крие тайни дори 20 години сред смъртта си.

Една от от многобройните му резиденции, намираща се в Маями, конфискувана от американските власти, бе разрушена в понеделник. И под развалините работниците откриха мистериозен сейф с тегло от 320 кг. Сейфът е откаран в  трезора на банка в Маями където ще бъде отворен, когато собствениците решат.

Имението след конфискацията е било продадено на търг и е собствено на създателя на веригата ресторанти във Флорида Chicken Kitchen – Кристиан дьо Бердуар.

Бердуар и съпругата му заявиха, че сейфът ще остане в трезор и няма да бъде отварян, докато не завършат снимките на документален филм за Пабло Ескобар, който снимат в момента.

 

 

A happy Christian de Berdouare sits on top of a safe found at Pablo Escobar’s old mansion @MiamiHerald pic.twitter.com/tSpzh4gruo
— CM Guerrero (@CMGMIA) January 25, 2016

 

Съпругата на Бердуар е ТВ-журналистка Дженифър Валопи и тя от няколко години работи върху филм за легендарния колумбийски нарко барон.

„Това е истински сейф. Заключен. И е съществувал заедно с нас в къщата толкова години. Не мога да повярвам. Сега Паблито е моят най-добър приятел“ – разказа Дженифър Валопи за в. El Nuevo Herald.

Сейфът е бил скрит в една от стените на къщата с площ от 680 кв.м.  , намираща се в имот от 3000 кв.м край брега на залива Бискейн.

 

Сейфът бил открит при разрушаването на последната стена от къщата

––––––––––

„Оставих една последна стена от старата къща, защото исках да заснема финалните сцени на филма на нейния фон“ – разказва Дженифър. „След като завършихме снимките около 11.00 ч. в понеделник казах на Мигел Мато, който управляваше екскаватора, че може да я бутне. И тогава видяхме как изпод развалините се показа нещо сиво с квадратна форма с дължина 60 й 60. Беше изключително тежко.

Валопи снима документален филм за Пабло Ескобар и за къщата, която той е обитавал в края на 80-те години. Имотът е бил конфискуван от американското правителство през 1989 г. Той живеел тук със семейството си и според американските власти имотът е използван като разпределителен пункт за контрабандата на кокаин и хероин.

 

Another safe found during demolition of Pablo Escobar house in Miami Beach | https://t.co/gQnXsG8vUd pic.twitter.com/B7tkan1pZh
— Miami Herald (@MiamiHerald) January 25, 2016

 

 

Сейфът е бил скрит точно под входа на къщата, която имала четири спални, шест бани, гараж и басейн. Не се знае какво има в сейфа. „Надявам се да са злато и диаманти“ – каза Кристиан дьо Бердуар пред медиите.

Дълги години имотът е гниел неизползван, докато през 2014 не бил обявен търг и Бердуар го купил за $9.8 млн. Той решил да разруши всичко и да построи наново вила и помощни помещения.

Пабло Ескобар бе убит през 1993 г. при операция на специалните части на Колумбия, подпомагана от агенти на американската агенция за борба с наркотиците DEA. Той бил най-могъщият бас на наркомафията и личното му богатство по онова време се оценявало на $2.5 млрд. , което го правело един от най-богатите мъже на света.

 

Пабло Ескобар като затворник през 1982 .

––––––––––––––

 

Меделинският картел е най-могъщата мафиотска организация в света през 80-те и началото на 90-те години, контролирала наркотрафика в глобален мащаб и основен доставчик на кокаина и хероина в САЩ – до 80 процента.

Пабло Ескобар живеел като истински барон и по онова време имал повече пари от Бил Гейтс и Уорън Бъфет.  Купува имението в Маями през март 1980 г. за $762 500. През 1987 г. е издадена заповед за ареста му и имението е конфискувано, заедно с още няколко имота във Флорида на обща стойност $20 млн.

През 1990 г. при първия търг резиденцията е купена от американския адвокат Роджър Шиндлер за $915 000. Той живял в него 10 години до смъртта си. След това имението запада и е предложено на търг отново през 2014.

След като влезли в имението си Кристиан дьо Бердуар се опитал направи частичен ремонт, но се оказало, че всичко е прогнило и не е възможно да бъде ремонтирано. При началото на разрушителните работи открили по-малък сейф, скрит в укритие под пода в една от спалните. Той бил откраднат и сега полицията го издирва.

Кристиан дьо Бердуар след разрушаването на къщата извикал експерт с металотърсач, който отново ще изследва цялото имение през следващите две седмици – преди да започнат строителните работи за новата къща.