Uber спечели битката с транспортните регулаторни органи в Лондон

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

С подкрепата на потребителите и антимонополния орган, Uber пребори опит за налагане на ограничения върху дейността му в Лондон

 

Кметът Борис Джонсън заяви, че “не е възможно да се върне времето назад

и да се закрие интернет“.

 

Услугата за споделено пътуване Uber спечели дълга битка с транспортните регулаторни органи в Лондон, след като кметът Борис Джонсън се отказа от въвеждането на редица ограничения върху услугите, предлагани чрез мобилното приложение, включително и от идеята за задължително 5-минутно закъснение на автомобилите. Припомняме, че 5-минутното закъснение на автомобилите щеше да задължи всеки шофьор, ползващ Uber, да изчака на място 5 минути след приемането на заявка от пътник и чак тогава да започне пътуването си.

 

Предложенията бяха направени по време на консултации миналата есен по въпроса за наемане на частен транспорт във великобританската столица. В отговор на въпрос пред общинския съвет (London Assembly) в Лондон Джонсън заяви, че не е възможно, нито е рационално да се приемат подобни предложения за ограничаване на споделените пътувания, тъй като това би било “отхвърляне на технологичния прогрес“. „Не можем да върнем времето назад, както и не можем да закрием интернет“, заяви кметът.

 

За отхвърлянето на тези изкуствени ограничения настояваше и органът за защита на конкуренцията (Competition and Markets Authority) във Великобритания. Според антимонополния регулатор, предложените регулации “ограничават изкуствено конкуренцията, спират иновациите и прогреса и не са в интерес на обществото”.

 

Джо Бертрам, регионален изпълнителен директор на Uber, Великобритания:

„Това е добра новина за лондончани и победа на здравия разум. Щастливи сме, че държавният регулаторен орган по транспорта в Лондон (Transport of London, TfL) се вслуша в мнението на пътниците и шофьорите и не прие нездравите идеи, предложени миналата година като задължителните 5 минути време за изчакване и забрана за показване на автомобили в приложението. Това означава, че Uber може да продължи да помага на Лондон да се движи, като осигурява удобен, безопасен и достъпен превоз само чрез натискане на един бутон“.

 

Новината за напредъка в областта на споделените услуги беше разпространена от агенция Bloomberg, а обобщение на становището на антимонополния орган от Файненшъл Таймс.