Икономическата зона в Тракия ще разкрие над 1500 работни места

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Стойността на проектите в „Тракия икономическа зона” се оценяват на 50 млн. евро и се очаква да открият над 1500 нови работни места, това коментира инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг” АД – компанията, която разработва зоната. През 2015г. в икономическата зона са разкрити общо 1500 нови работни места, а обекти откриха много световни и български компании.

В началото на миналата година „Щром” откри консервена фабрка в индустриална зона „Раковски” , която е част от „Тракия икономическа зона” и вложи във фабрката 4,7 млн. евро. През 2014г. компанията закупи 150 декара земеделска земя, където отглежда червена капия за собственото си производство.

През миналата година американската Sensata Technologies също откри предприятие на територията на „Тракия индустриална зона”. Компанията произвежда сензорни и електрозащитни устройства, като само първата фаза от проекта е с инвестиция от 40 млн. долара.

„Тракия икономическа зона” ще приюти и японската компания SMC Industrial Automation, която наскоро закупи площ от 180 хил. кв.м в зоната.

32 хил. кв. м от зоната пък, са заети от „Либхер-Хаусгерете Марица”, част от немската компания Liebherr. В логистичния център на Liebherr се очаква да бъдат произвеждани около 1 млн. хладилни уреда годишно. В момента центъра бива оборудван, като цялата инвестиция в него е над 30 млн. лева.

Отново миналата година, завърши четвъртото разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни компоненти „Уилям Хюз”. Компанията е в индустриалната зона вече 11 години и всяка година инвестира 1 млн. евро в разширяване и реконструкции на завода.

Италианската фирма „Дзобеле”, която произвежда ароматизатори за битови нужди, изгради нови 3 хил. кв.м за склад и производство през миналата година. Инвестицията в новите сгради е 2 млн. евро, с което предприятивто вече се простира на 11 хил.кв. м.

В края на миналата година DB Schenker изгради нов склад върху 2000 кв.м, като се очаква през тази година да бъдат добавени още 2000 кв. м.

Съвсем скоро и българската фирма „Биофреш” ще се включи в зоната. Предприятието произвежда козметика от розово масло и в него се помещават роборизирани складове и офис помещения. Българската компания е вложила над 5млн. евро в проекта и продължава да инвестира.

В близост са и обектите на „Елена Пропъртис“ и „Сенсор“, всяко върху площ от 4 хил. кв.м и с инвестиция за по 1,1 млн. лева, които са привлекателни за компании от сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.

Производителят на детайли за бяла техника „Мекалит България“ започва ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от „Тракия икономическа зона“. Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на Изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele.

Сега пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault – Nissan, Volkswagen и Mercedes.

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta, в партньорство с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона „Марица“. Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2,5 млн. евро, като в предприятието ще работят 120 – 150 души.

Завършило е проектирането и на агроцентър „Калояново“. Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.

Нов инвеститор в „Тракия икономическа зона“ е и „Вили Елбе аутомотив България“ – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. Проектирането на новия завод приключи и стартира строителството.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти.

Доста напреднал е проектът на българо-немската компания „Entrama“ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те стартираха преди половин година и се очаква да приключат до месец. Със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в „Тракия икономическа зона“. В завода ще работят 1 000 души.

В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric. АВВ стартира и образователни инициативи, за да си осигурява кадри за предприятието. Подобна опция обмисля и предприятието „Уилям Хюз”