Китай обвини Сорос в “злостни манипулации“ на валутния пазар

5
Добави коментар
borsi
borsi

Официалните китайски медии отправиха яростни критики срещу спекуланта Джордж Сорос, който според тях е обявил война на юана

Всъщност, някои макар до преди месеци малко спекуланти се възползваха от ситуацията в Китай през последната година, а Сорос вероятно е консултант на залози срещи юана извършени от други освен неговия фонд на валутния пазар. На форума в Давос Сорос заяви, че едно твърдо кацане на китайската валута на практика е неизбежно. Сорос не веднъж е обвиняван за дежурен злодей от държавните служби на страни с обезценяващи се валути, така, че вероятно е свикнал с обвиненията.

Юанът е жертва на все по-силните опасения за икономиката на Китай и на все по-големия теч на капитали от страната. В последните дни хедж фондове открито признаха, че тяхната инвестиционна стратегия е насочена против китайската валута. Някои анализатори и търговци не само в хедж фондовете, но и сред частните инвеститори, не се вълнуват от политика, трудно се трогват от голи приказки на държавници или медии и единственото което ги интресува, е коя икономиката на коя държава ще тръгне е зле и чия валута ще се обезцени

Отливът на капитали от Китай и свиването на международните валутни резерви на страната (които обаче все още са в значителни количества) се обясняват с нарастващите убеждения, че годините на бума в Китай са приключили. Според трейдъри на опции има големи залози, че юанът ще поевтинее дори до 元 8 за $, a предварително определените ударни цени (strike price) са между 元 7.2 до 元 7.6 за $. Хедж фондове от Лондон и техни американски колеги открили вече позиции срещу юана, прогнозират девалвация от 20-50%. От април миналата година юанът е загубил 6.21% спрямо долара и 8.08% спрямо еврото. Централната банка на Китай продаде рекордно количество чуждестранна валута през декември в опит да задържи пазара на валутата си стабилен. 

Падането на валутите от страните от така наречения БРИКС бяха обект на наблюдения от страна на тесни спекулативни кръгове и единици анализатори още преди 2 години, когато повечето хора и инвестиционни кръгове залагаха на продължаване на растежа в тези държави. Освен руската рубла, силно се обезцениха и бразилския реал, който поевтиня с 51.46% спрямо еврото само през последната 1 година и южноафриканския ранд който спадна с 35.93%. Индийската рупия и китайската валута макар по-стабилни, също са подложени на натиск.