“Пикадили“ обяви, че е близо до договаряне с кредиторите си

7
Добави коментар
borsi
borsi

Веригата “Пикадили“ е обкръжена от кредитори, но според мениджърите е близо до финала на договарянето и разплащането с тях?!

От една страна, съдия-изпълнител продава марката “Пикадили“ и още няколко свързани бранда, от друга, в сряда беше първото заседание по делото за несъстоятелност на дружеството. И от двете действия обаче най-вероятно няма да последва нищо. Първо, марката “Пикадили“ от миналата година не е собственост на компанията, а на нейния акционер “АП март“, т.е. няма какво да се продава и процедурата вече е оспорена и скоро ще трябва да бъде прекратена. При делото за несъстоятелност пък съдът е отхвърлил голяма част от исканията, други са оттеглени заради постигнато споразумение за разсрочено плащане с длъжника. Така е останал само един доставчик – „Ариел фиш“, с който мениджърите се надяват да постигнат споразумение до дни и така процедурата да бъде прекратена.

Продажбата на съдия-изпълнителя

Шест търговски марки на “Пикадили“ и оборудване за магазин се предлагат за продажба на търг от съдия-изпълнител Ирина Митова-Кирезиева на 26 февруари, става ясно от обявление в регистъра на публичните продажби. Началната цена за “Пикадили“, марките “Пикадили Express“ и “Пикадили Daily“ е 1.69 млн. лева с ДДС, като тя е 75% от оценката, направена от вещо лице. В същия ден изтича и срокът по друго обявление – за движими вещи на компанията от обекта й на бул. „Христо Ботев“ 117 с начална цена 32.7 хил. лева с ДДС.

И двата февруарски търга са за дълг към инвеститора в недвижими имоти “Силвер Кон“. Компанията е спечелила дело, с което е доказала вземане от 150 000 лева от „Пикадили“ заради наеми и комунални разходи за имота на ул. “Христо Ботев“ 117, които не са плащани в продължение на над година и половина. От компанията обясняват, че са успели да си върнат помещението чрез въвод във владение. След това чрез изпълнителен лист от Софийския градски съд са запорирали търговските марки на веригата и са ги обявили за публична продан. “Надяваме се така да си върнем дълга и разноските по делата, които са за около 50 000 лева, а да възпрепятстваме практиката “Пикадили“ да продължи да работи с парите на кредиторите си“, коментираха от фирмата.

Според източник от “Пикадили“ обаче марките от миналата година са купени от “АП март“, а вещите с разрешение на Инвестбанк са продадени на трети лица.

Искането за фалит

От сайта на Софийския градски съд се вижда, че над 10 компании са поискали откриване на производство по несъстоятелност на “Пикадили“ – “Куадрант бевъриджис“, “Литекс тауър“, “Софарма имоти“, “Месокомбинат – Ловеч“, “Ла вита – България“ и др.

Сред кредиторите е и Националната агенция за приходите.

Сред искателите е “Ариел фиш“, която излиза и в отделно дело за несъстоятелност, по което вече има назначена експертиза от 13 януари, а на 23 февруари ще е следващото гледане. Според представител на “Пикадили“ до два дни предстои и преговорите с тази компания да приключат и дружеството да оттегли искането си. Ако това се случи, е възможно поне текущите дела да приключат.

“Водим разговори с всички доставчици и на всички ще бъде платено“, каза Таня Косева-Бошова, която управлява “Пикадили“. По какъв начин ще бъдат намерени средствата, какъв е размерът и в какъв срок ще се плати няма информация. На теория вариантите са собствениците да влеят средства или да бъде взето ново банково финансиране.

Как се стигна дотук

След смяната на собствеността преди година и половина концепцията на новите стопани беше да се обединят с “Карфур“ (което от над година изпитва много по-сериозни проблеми с разплащането и зареждането на обектите). Покрай обединението, което после се разтрогна, забавени бяха и плащанията в “Пикадили“. Компанията взе 11.8 млн. евро кредит от Инвестбанк, разплати се с част от наемодателите и доставчици и посланието беше за презареждане и съживяване на веригата.

Свитите наполовина магазини (20 в момента) бяха почти напълнени, но от няколко месеца доставчици отново говорят за забавяне. Разликата сега е, че всички стоки се зареждат не през “Пикадили“, а през “Селект трейд“. Компанията посредник отскоро е прехвърлена на офшорка, но мениджър на акционера е Николай Лазаров, който за кратко беше и официален акционер в собственика на „Пикадили“, но сега още е сочен като един от движещите фактори заедно с братята Валентин и Десислав Попови. На 25 януари банката кредитор се е подсигурила допълнително и учреден особен залог и върху “Селект трейд“.