Почина основателят на групата Jefferson Airplane

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

IN MEMORIAM
Почина основателят на групата Jefferson Airplane
Китаристът не успя да се възстанови след инфаркта от март м.г. и е починал от полиорганна недостатъчност и септичен шок

29 Януари 2016 09:10
0

принтирай

|

текст

 

Пол Кантнер, основател и китарист на рок групата  от 70-те години Jefferson Airplane и след това на следващия проект  Starship е починал в дома си на 74-годишна възраст – съобщава San Francisco Chronicle.

Новината бе съобщена от неговата приятелка и журналистка Синтия Боуман, която каза, че Кантнер отказ на полиорганна недостатъчност и септичен шок. През последните години той е има сериозни здравословни проблеми, включително и инфаркт през март м.г.

През последните няколко месеца той е бил постоянно под лекарско наблюдение и се е оплаквал от различни проблеми със здравето.

Пол Кантнер създава групата Jefferson Airplane заедно с вокалиста Марти Балин през 1965 г. в Сан Франциско. Участието на групата в трите най-големи музикални фестивали на 60-те – в Монтерей, Уудсток и Аламонт – превръщат Jefferson Airplane в една от най-популярните и скъпоплатени групи на десетилетието.

След излизането на втория й албум Surrealistic Pillow през 1967 г. Jefferson Airplane печели световна популярност. Точно от този албум са емблематичните песни на групата Somebody to Love и White Rabbit.

Кантнер и Jefferson Airplane са считани за създатели на т.н. „психеделичен рок“ .