Кулинарен туризъм в Банско

1
Добави коментар
bdmundo
bdmundo

Пълноценната почивка и вкусната храна винаги вървят ръка за ръка.

Когато любителите на кулинарния туризъм посещават нови места, те винаги биват изкушавани от традиционните, местни специалитети. Вървейки из тесните улички, из въздуха се носи миризмата на ароматно чеверме и гостите на този прекрасен зимен курорт разбират, че Банско не е само ски.

Банско е едно от местата в България, което се откроява със своите домашно приготвени колбаси и богати на месо, задушени ястия. Несъмнено в Банско има изобилие от хотели, предлагащи вкусна кухня и специалитети приготвени от майстори готвачи, но всеки трябва да посети някоя от механите, предлагащи традиционните за Банско ястия, поднесени с греяна ракия или чаша червено вино, в приятната атмосфера в традиционен български стил. Няма нищо по-приятно от топла напитка с вкусно мезе до горящата камината, след ски по снежните склонове на Пирин планина. Голямото разнообразие от вкусни Бански специалитети играе голяма роля за това престоят на всеки турист, било то от чужбина или местен, да е приятен и незабравим. 

Типични за Банската кухня са вкусни ястия и месни деликатеси с причудливи наименования като чомлек, бански суджук, банска кървавица, катино мезе, банска капама и всекиму известният – бански старец. Тези традиционни ястия присъстват задължително в менюто на всяка механа в Банско, като вариантите им могат да бъдат интерпретирани от майсторите готвач по различен, оригинален начин, но начинът на приготвяне и основните съставки винаги се спазват.

Банска капама

Безспорно едно от най-вкусните и предпочитани ястия е Банската капама, за приготвянето, на която се използват няколко видя месо – свинско, телешко, пилешко, суджук, бекон. Всичко това се задушава в глинен съд с кисело зеле и ориз, на бавен огън в продължение на няколко часа (5-9 часа). От прибавените подправки, които могат да бъдат – дафинов лист, сушени сливи, черен пипер, кимион, бахар и червено вино и продължителното приготвяне се получава едно изключително ароматно и крехко ястие.

Банска капама, поднесена по традиционен начин в глинено гювече с люта чушка

Други две ястия типични за Банската кухня са Катино мезе и Чомлек. Подобно на Банската капама и те се приготвят от месо в глинен гювеч.

Катино мезе е ястие от телешко и свинско месо в комбинация с лук и гъби. То може да бъде приготвено и с чушки подобно на каварма. Чомлекът се приготвя от телешки джолан и картофи, лук и чесън. Характерното при всички тези традиционни за Банско ястия е начинът им на приготвяне – в глинен съд и продължителното им задушаване на слаб огън в продължение на часове.

Тези ястия и техният начин на приготвяне са останали непроменени от древни времена, когато местните хора са били ангажирани с работа на полето. Домакините ставали рано и подготвяли вкусните деликатеси, поставяли ги в огнището и те цял ден се приготвяли на бавен огън, за да може цялото семейство да се нахрани, когато се приберат вечер изморени от работа.

Заповядайте и Вие в Банско и прекарайте една вълшебна почивка, насладете се на природната красота на Пирин и вкусните деликатеси на местната кухня.

© Copyright Balcon del Mundo

Всички текстове и снимки в тази статия са със запазени авторски права. Balcon del Mundo  потвърждава, че предоставя на всекиго правото да използва материалите за всякакви, включително комерсиални цели, и да го променя според потребностите си, при условие че спазва посочения лиценз. (CC BY 4.0)