Тайната на красивата коса е в правилното измиване

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Една от основните тайни на красивата коса е правилното измиване. Макар повечето от нас да смятат, че е важна единствено подходящата козметика, техниката и тънкостите в самото измиване са също толкова важни, твърдят специалистите в тази област. Независимо дали сте Рапунцел с дълги коси или с къса прическа, има няколко правила, които трябва да спазвате.

Британският коафьор Андрю Бартън казва, че към грижата за косата трябва да се подхожда по същия начин, по който се грижим за кожата си. Според него митът за това, че косата не трябва да се мие често, е вече отдавна разбит. “Не си миете лицето веднъж седмично, нали?! Защо тогава смятате, че с прическата е различно?”, коментира Бартън пред “Daily Mail”.

В този ред на мисли той препоръчва да не се ограничаваме с един шампоан, а да заложим на няколко продукта с различно действие. Веднъж седмично да залагаме на дълбокото почистване и ексфолиране, да си набавим продукт за ежедневна употреба, насочен към проблемите на скалпа, както и препарат за блясък и дълбоко подхранване.

Освен това, специалистите в грижата за косата препоръчват шампоанът да се втърква само в корените. Това е най-проблемната зона – оттам тръгва омазняването, пърхутът и липсата на обем. При отмиване, продуктът сам ще почисти краищата на косата, изглаждайки неравностите и несъвършенствата.

Докато чакате балсамът да си свърши работата, разрешете с широк гребен, вместо да се опитвате да покорите кичурите след баня. Специалистите препоръчват да забравим за четките и грубите гребени веднага след душ, тъй като тогава кожата и корените са най-изнежени.

При нанасянето на шампоана, силното търкане е напълно противопоказно, въпреки ширещото се мнение, че по този начин се почиства по-добре. Напротив – по този начин стимулираме отделянето на мазнини. Вместо това е препоръчително да нанасяме продукта с нежни, масажни движения, при това бавно – без да бързаме да го отмием.

Не е полезно и измиването с гореща вода, тъй като това уврежда корените. Същото се отнася и за сешоара – по-добре на по-ниска температура и с 3 минути по-продължително сушене. Избягвайте директния досег на струите горещ въздух със скалпа.

Друга препоръка на Бартън е да забравим изстискването и усукването на кичурите, както и сушенето с хавлия. Търкането уврежда корените и скалпа. Вместо това загърнете косата за кратко, след което притиснете нежно кичурите между кърпата, за да попиете излишната вода.