Турция иска от ЕС €5 млрд. за мигрантите

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

КРИЗАТА С БЕЖАНЦИТЕ
Турция иска от ЕС €5 млрд. за мигрантите
Еврокомисията одобри специален фонд за бежанците в Турция в размер на €3 млрд., от които ЕК ще осигури €500 млн., а останалите €2,5 млрд. ще бъдат събрани от страните-членки на ЕС

30 Януари 2016 12:42
0

принтирай

|

текст

Правителството на Турция на провели се наскоро преговори е поискало от ЕС допълнителни средства за разрешаването на миграционната криза, повдигайки темата за необходимост от почти двойно увеличаване на финансовата помощ, съобщава Die Welt.

Анкара може да си иска каквото пожелае, но но ние сме готови да дадем само обещаните €3 млрд. –  заявил информиран източник за изданието. „При това турското правителство трябва да разбере, че Европа се съгласява постепенно да изплаща договорената сума само при наличие на възможност подробно да контролира изразходването на получаваните от Анкара средства“  допълва той.

Преди дни, по време на посещение в Турция, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини увери, че Евросъюзът ще осигури €3 млрд. за бежанците в Турция в „разумен срок”.Тя прикани Анкара да осигури по-добър контрол на миграционните потоци към Европа. 

Европейската комисия вече одобри създаването на специален фонд за бежанците в Турция в размер на три милиарда евро, от които ЕК ще осигури 500 млн., а останалите 2,5 млрд. ще бъдат събрани от страните-членки на ЕС.